De Indiase Chandrayaan-2 Vikram lander, die een zachte landing had moeten maken op de zuidpool op de maan, lijkt te zijn gecrasht op de maan. Om 22.08 uur Nederlandse tijd begon de Vikram lander, waar de Pragyan maanrover aan vast zat, op een hoogte van 35 km aan z’n afdaling naar het oppervlak, die 15 minuten zou duren. Op 2,1 kilometer hoogte ging het contact echter verloren, toen de schermen van het vluchtleidingscentrum van de Indian Space Research Organisation (ISRO) bevroren.
De horizontale snelheid van Vikram was toen 48 meter per seconde en de vertikale snelheid 60 m/s – Vikram was toen slechts 1 kilometer verwijderd van de beoogde plek van de landing. De autoriteiten gaan ervan uit dat Vikram en Pragyan gecrasht zijn.
Vikram werd op 22 juli gelanceerd samen met het moederschip, Chandrayaan-2. Beiden kwamen op 20 augustus in een omloopbaan om de maan en op 2 september werd de maanlander losgekoppeld van de sonde. Als de landing was geslaagd, zou India het vierde land zijn geweest dat een ruimtetoestel veilig op de maan had afgeleverd. Eerder dit jaar had Israel het vierde land willen zijn, maar ook bij de afdaling van diens maanlander, de Beresheet lander, ging het fout, veroorzaakt door een storing in de software.
Bron: Planetary Society + Spacepage.
Welk contact ging verloren? Dat van de lander met het moederschip Chandrayaan-2?
Of dat van Chandrayaan-2 met het Indiase vluchtleidingscentrum op aarde?
Dat van de Vikram met de vluchtleiding op aarde.
Je bedoelt dat de lander direct met de aarde communiceerde, zonder hulp v.d. Chandrayaan-2?
Op NASA Spaceflight las ik “Subsequently, the communications from the lander to the ground station was lost. The data is being analyzed.” Directe verbinding denk ik zelf.
Intussen lijkt de lander gevonden te zijn. Hij is in ieder geval in 1 stuk en lijkt scheef op het oppervlak van de maan te staan. Neem aan dat ze dat op foto’s die Chandrayaan-2 heeft gemaakt hebben kunnen zien. Wel benieuwd hoe goed dat te zien is met een resoluties van 31x31cm/pixel (wat overigens al beter is dan de LRO van Nasa.
Er is dus nog een klein beetje hoop dat het op zeker moment lukt om alsnog met de lander te communiceren.
Ze hebben nog 12 dagen dan is zijn accu leeg.