27 februari 2024

Vanmiddag was een heldere vuurbol boven Nederland te zien

Een foto van de vuurbol, gefotografeerd in Borssele. Credit Marchal v. & IMO

Vanmiddag rond 14.50 uur hebben vele waarnemers in Nederland een heldere vuurbol aan de hemel waargenomen – een ‘daglichtvuurbol’ zoals dat wordt genoemd. Hij werd ook gezien in Duitsland, Denemarken en Engeland. Het is de tweede vuurbol binnen 2,5 maand die in Nederland bij daglicht te zien was, want op 28 juni werd ook al een vuurbol  gezien, dat was ’s avonds 21.30 uur toen het nog licht was (zie ook de vuurbollen-pagina op de Astroblogs). Verspreid over het land hebben vele mensen melding gedaan van de vuurbol.

Kaart waarop de meldingen staan waar de vuurbol gezien is. Credit: IMO.

Ook bij het internationaal meldpunt van de IMO zijn veel berichten binnengekomen, op dit moment staat de teller op 318 meldingen (zie ook de kaart hierboven, waar de meldingen vandaan komen). Bovenaan een foto van de vuurbol, hieronder een video, beiden van Marchal V. uit Borssele. Credit van de video: Marchal v. + AMS.

Meteoorexpert Marco Langbroek denkt op basis van de waarnemingen dat de vuurbol waarschijnlijk
boven de Noordzee ten noorden van ons land moet zijn verschenen. Daarmee is de kans groot dat een meteoriet van de vuurbol, het deel dat het oppervlak bereikt na de reis door de atmosfeer, in de Noordzee terecht is gekomen. De Werkgroep Meteoren schat in dat die meteoriet zo groot is als “een vuist of een voetbal”. Bron: Werkgroep Meteoren.

Share

Comments

  1. Avatar foto Olaf van Kooten zegt

    Ik zag de vuurbal eerst niet op de video, maar hij is duidelijk zichtbaar in de tweede seconde van het filmpje.

  2. Ja, rechts laag aan de horizon. Ook niet zo gek, want het filmpje is gemaakt in Zeeland en de vuurbol schoot ergens boven de Wadden door de atmosfeer heen.

Speak Your Mind

*