15 april 2024

Focus op: Messier 30

Eind augustus was ik met een aantal sterrenvrienden een week op AstroVacance in de Dordogne bij het dorp Villefranche-du-Périgord om daar te genieten van de donkere sterrenhemel, de relatief grote kans op helder weer en de vrijgemaakte tijd om ons op de hobby te kunnen richten. Het was jammer dat Arie niet mee was, dan hadden jullie vast uitgebreide (live) verslagen gekregen van het gebeuren! Alhoewel, één van de minpunten van deze voor ons nieuwe locatie was dat de wifi-internetverbinding super traag was en 4g was er niet. Een ramp voor een (astro)blogger. Maar een van de grote pluspunten was dat we 6 heldere nachten hebben gehad!

Genoeg tijd dus om mooie astrofoto’s te maken. Helaas ging al snel mijn usb-filterwiel stuk en was er meer technische tegenslag. Dat was een flinke handicap, maar ik heb toch de nodige data kunnen verzamelen om een paar objecten van de Messier-lijst aan mijn verzameling toe te kunnen voegen.

Messier 30

Bolvormige sterrenhoop M30

Zie hier Messier 30. Het is een bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Steenbok, M30 werd in het jaar 1764 ontdekt werk door Charles Messier zelf. Het is visueel een niet al te groot object, maar in de 60-cm telescoop van André Heijkoop natuurlijk wel een juweeltje. Door de sterke concentratie van sterren in het centrum en allerlei lijntjes van sterren die eruit schijnen te springen lijkt het net een kosmische spin.

De diameter van M30 is ongeveer 100 lichtjaar en de afstand is zo’n 26000 lichtjaar. De bolhoop bestaat uit een waanzinnig aantal van minimaal 200.000 sterren.

Crop van M30

Uitsnede van foto hierboven

De sterrenhoop heeft een bijzonder compact centrum. De helft van de stermassa zit binnen een straal van 8,6 lichtjaar. Moet je je voorstellen hoe anders de sterrenhemel er daar uitziet voor een denkbeeldige sterrenkijker op een leuk planeetje daar ergens in het midden. Het krioelt er van de zonnen! Toch schijnen botsingen nog zeldzaam te zijn.

Technische gegevens opname:
ATIK383L camera gekoeld tot -20 graden (viel me mee dat dat ging, het was erg warm)
gekoppeld aan 25cm Newton OOCT10 telescoop met comacorrector, brandpunt 1240mm.
Montering: Gemini41 met FS2-besturing, of-axis gevolgd met SX Lodestar x2 volgcamera.
Een relatief korte belichting door LRGB filters maar toch verdeeld over 4 nachten (L10R5G12B16 x 150s)
Nabewerking met PixInsight en beetje Photoshop

 

Share

Comments

  1. jan brandt zegt

    (wederom) een heel schoon kiekje!!!
    Is M30 niet het meest laag aan de hemel staande Messier-object en dus vanuit Nederland een dikke vette fotografische uitdaging???

Speak Your Mind

*