13 juli 2024

Mogelijk barst Loki, de grootste vulkaan van Jupitermaan Io, één dezer dagen uit

Foto van Loki (in het midden), gemaakt door de Voyager 1 ruimteverkenner. Credit: NASA/JPL.

Gisteren kwam de planeetdeskundige Julie Rathbun (Planetary Science Institute) met berekeningen die lieten zien dat er een grote kans is dat Loki Patera, de grootste vulkaan op de maan Io van Jupiter, ergens half september 2019 uit zal barsten, pakweg nu dus en dat precies tijdens het congres van de planetologen, de EPSC-DPS Joint Meeting 2019 in Genève – toeval bestaat niet. Daar op dat congres presenteerde Rathbun ook haar bevindingen. Die vulkaan wordt al twintig jaar in de gaten gehouden en het blijkt dat ‘ie een zekere periodiciteit vertoont, al gaat dat niet altijd op. In de jaren negentig maakte Loki ongeveer elke 540 dagen een uitbarsting mee, later werd dat eens per 475 dagen. De laatste uitbarsting van Loki vond in mei 2018 plaats, een eruptie die ook door Rathbun was voorspeld.

De uitbarsting van Loki waargenomen in het nbaije infrarood in augustus en september 2013 met de Gemini North telescoop op Hawaï. Credit: Katherine de Kleer / UC Berkeley / Gemini Observatory / AURA.

Loki barst niet altijd uit volgens deze regelmaat, want kort na de ontdekking van de periodiciteit begin van deze eeuw stopte ‘ie met uitbarstingen en pas in 2013 pakte hij de draad weer op (zie de reeks foto’s daarvan hierboven). Voorspellingen zijn ook lastig, want of er wel of geen eruptie plaatsvind hangt af van zaken zoals de toevoer en samenstelling van het magma, van de aanwezigheid van gasbellen in het magma en van de broosheid van het bovenliggende gesteente. Nu afwachten of ‘ie één dezer dagen weer uitbarst, iets wat vooral in het infrarood vanaf de aarde zichtbaar zal zijn. Bron: PSI.

Share

Speak Your Mind

*