29 maart 2024

Op zeldzame “metaalplanetoïden” heeft mogelijk ijzervulkanisme plaatsgehad

Artistieke impressie van 16 Psyche. Courtesy: NASA/JPL-Caltech. Deze afbeelding mag onder voorwaarden vrij gebruikt worden.

De metaalrijke planetoïde Psyche heeft wetenschappers jarenlang met een raadsel opgezadeld. Het object heeft namelijk een lagere dichtheid dan verwacht mag worden, gezien het feit dat Psyche vooral uit ijzer en nikkel bestaat. Nu hebben astronomen een nieuwe theorie verzonnen om de relatief lage dichtheid van de planetoïde te verklaren.

In tegenstelling tot de meeste planetoïden, is Psyche vooral opgebouwd uit metalen in plaats van steengruis. Metaalrijke planetoïden zijn vermoedelijk ontstaan als gevolg van botsingen tussen planetesimalen (bouwstenen van planeten), waarbij deze “bouwstenen” van hun buitenlagen gestript zijn en slechts hun metalen kern behouden hebben. Vervolgens zijn deze objecten langzaam van buiten naar binnen afgekoeld.

Tijdens dit afkoelen zou dan een gesmolten legering van ijzer, nikkel en zwavel kunnen zijn ontstaan. Via barsten in het oppervlak (die intrusiegangen genoemd worden) zou dit “metalen magma” naar buiten kunnen zijn gestroomd. Dit proces wordt “ferrovulkanisme” genoemd en zou een verklaring kunnen vormen voor het feit dat Psyche een relatief lage dichtheid heeft (in vergelijking met ijzermeteorieten), terwijl het oppervlak een metaalrijke samenstelling heeft.

De planetoïde Psyche (officieel 16 Psyche) is zo’n 200 kilometer groot en bevindt zich in de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter. Het is de grootste zogenaamde “metaalplanetoïde” in het zonnestelsel, een relatief zeldzame categorie. Vanwege haar hoge dichtheid behoort Psyche tot de tien zwaarste planetoïden binnen deze gordel. Als alles volgens plan verloopt zal Psyche in 2026 bezoek krijgen van een NASA-ruimtesonde.

Bron: Perdue University

Share

Speak Your Mind

*