6 december 2023

Bouw ESA’s Euclid satelliet die donkere energie en donkere materie gaat ‘jagen’ vordert gestaag

De Euclid (Ned. Euclides) satelliet missie is ESA’s grote astrofysica missie ontworpen om de aard van donkere energie (DE) en donkere materie (DM) beter te kunnen doorgronden. Thales Alenia Space is hoofdaannemer voor de satelliet en leidt een groot Europees industrieel consortium waarvan de leden allen wetenschappelijke bijdragen leveren. Euclid zal de generale structuur van het Universum in kaart brengen met een tijdspanne van 10 miljard lichtjaar, welke zo een driekwart van zijn geschiedenis bestrijkt. De lancering staat gepland voor 2022, Euclid zal op een Sojoez raket vanaf ESA’s ruimtevaartcentrum te Kourou, Frans-Guyana, gelanceerd worden. De missie zal zes jaar bestrijken, en de satelliet zal zijn banen trekken rondom het L2 Lagrange punt. Euclid zal donkere energie en donkere materie bestuderen, essentiële maar onbekende ingrediënten in het huidige “standaardmodel” van fysieke kosmologie. In dit model bestaat slechts ongeveer 4% van de massa-energie van het universum uit gewone materie (protonen, neutronen enz.). De rest is onzichtbaar (donkere materie) en het universum lijkt zich in een versneld tempo uit te breiden onder de impuls van de tot nu toe onbekende ‘donkere energie’.

Euclid satelliet artistieke impressie credits; NASA.gov


Halverwege 2018 keurde ESA het gedetailleerde ontwerp van de satelliet en alle subsystemen goed tijdens de Critical Design Review (CDR). Het structurele en thermische model (STM) heeft onlangs zijn thermische kwalificatietests in de fabriek van Thales Alenia Space in Cannes voltooid en zal de komende weken mechanische kwalificatietests ondergaan. Tegelijkertijd zijn de vluchttelescoop en de servicemodule al begonnen met het integratie- en testproces in respectievelijk de Airbus-fabriek in Toulouse en de Thales Alenia Space-fabriek in Turijn. De twee modules zullen worden gekoppeld in 2021, en de volledige satelliet zal voorafgaand aan de lancering acceptatietests ondergaan, gepland voor 2022.

EUCLID credits; Thales Alenia Space/ Esa/ATG Medialab, Euclid Consortium; NASA/ESA, Hubble, CANDELS, Koekemoer e.a./ 2011, Grogin e.a. 2011

In juli 2013 heeft ESA een contract getekend waardoor Thales Alenia Space in Italië de hoofdaannemer is van de Euclid-satelliet. Airbus Defense & Space in Toulouse, Frankrijk is een van de belangrijkste onderaannemers; het is verantwoordelijk voor de Payload Module, inclusief de telescoop en optische bank met de VIS- en NISP-instrumenten van het Euclid Consortium (EC). Thales Alenia Space leidt een team van meer dan 120 Europese bedrijven om de satelliet te produceren. Meer specifiek zijn Thales Alenia Space afdelingen in Spanje, België en Italië verantwoordelijk voor het maken van het communicatiesubsysteem (TT&C), RF-versterkers (TWTA), high gain-antenne (HGA), transponder (DST) en grove snelheidssensoren (CRS). Het Euclid consortium, verantwoordelijk voor het wetenschappelijke aspect, heeft de Euclid-missie voor ESA’s Cosmic Vision-programma bedacht, ontworpen en voorgesteld, evenals nieuwe partners voor de productiefase. Veertien Europese landen dragen nu bij aan het consortium (Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Noorwegen, Portugal, Roemenië, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk), samen met Canada en de Verenigde Staten, via NASA en enkele Amerikaanse laboratoria. Bron; Thales Alenia Space
 
Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d