27 februari 2024

Davy (11) wint ‘young astronomy photographer of the year’ competitie in Londen

De 11-jarige Davy van der Hoeven (zoon van onze mede astro-blogger, André van der Hoeven) uit Hendrik-Ido-Ambacht heeft de afgelopen week in Londen de internationale titel ‘Young astronomy photographer of the year 2019’ behaald.

Ieder jaar wordt door het koninklijk observatorium in Greenwich de astronomie fotograaf van het jaar verkiezing georganiseerd. Bij deze competitie is het doel om een zo mooi mogelijke foto te maken van de sterrenhemel of objecten aan de hemel, zoals sterren, nevels, planeten, maan en zon. Hierbij zijn er verschillende categorieën waaronder één categorie voor kinderen tot 15 jaar.

In 2019 waren er in totaal 4600 inzendingen in totaal voor deze competitie waarvan er ongeveer 150 genomineerd werden voor de finale. Bij de finale werden in totaal 32 prijzen toegekend in de 11 verschillende categorieën.

Davy heeft de astrofotografie niet van een vreemde. Zijn vader, André van der Hoeven, is al 10 jaar actief in de wereld van de astrofotografie en is inmiddels 5x genomineerd geweest voor de titel astrofotograaf van het jaar. In 2016 gaf hij ook een boek uit over de foto’s die hij maakte, getiteld ‘Treasures of the Universe’. Davy zag dat er ook een categorie voor de jeugd was en besloot daarop in 2018 dat hij ook graag mee wilde doen aan de competitie. Vorig jaar maakte hij een foto van de maan en stuurde die in waarmee hij vorig jaar een 3e plaats wist te behalen.

De foto waarmee Davy in 2018 de 3e plaats behaalde.

Dit jaar wilde hij graag weer meedoen, maar nu wilde hij een foto maken van een gasnevel in de ruimte. Zijn vader wilde hem hierbij graag helpen door hem te leren hoe dit aan te pakken, maar vond dat Davy het vooral zelf moest doen. Daarop is Davy op internet gaan zoeken naar foto’s van gasnevels en zo kwam hij tot de conclusie dat hij heel graag de Rosette-nevel in beeld wilde brengen. De Rosette-nevel is een enorm gebied vol met geïoniseerd waterstofgas, dat verlicht wordt door de straling van jonge sterren. De nevel is wat we een stervormingsgebied noemen, waarin duizenden jonge sterren gevormd zijn. Deze nevel is vrij helder aan de hemel en zo een perfect object voor astrofotografen. Door de tijd zal de straling van de jonge sterren de nevel wegblazen, waardoor de delicate structuren, die in de foto te zien zijn, tevoorschijn komen. Deze ‘ruimtebloem’ zal in de loop van de komende miljoenen jaren verdwijnen, waarna er een sterrenhoop zal achterblijven.

Samen met zijn vader heeft hij gekeken hoe hij de nevel in beeld wilde brengen en heeft toen met de apparatuur van zijn vader 3 nachten lang foto’s gemaakt van de nevel, waarbij hij na een introductie van zijn vader zelfstandig de apparatuur bediende en de foto’s nam. Vervolgens heeft zijn vader uitgelegd hoe hij dit soort foto’s maakte en bewerkte, en heeft hij Davy toen met oude foto’s laten oefenen, om hem zo ervaring met deze speciale vorm van fotografie te laten opdoen. Uiteindelijk heeft Davy toen zelf de foto’s die hij had gemaakt bewerkt en kreeg hij het resultaat dat hij instuurde voor de wedstrijd.

De prijswinnende foto.

Begin dit jaar kregen zowel Davy als zijn vader te horen dat ze genomineerd waren voor de wedstrijd en zodoende waren zij vorige week aanwezig bij de prijsuitreiking in Londen in het Maritiem museum in Greenwich. Daar was de verrassing groot toen Davy te horen kreeg dat hij de 1e prijs behaald had, en zodoende ‘jonge astrofotograaf van het jaar’ is geworden. Hier ontving hij een certificaat, een geldprijs en een boek waarin alle genomineerde foto’s zijn gepubliceerd.

Davy tijdens de prijsuitreiking in Londen.

Als grote verrassing werd Davy ook benaderd door het jeugdjournaal waarin aandacht werd besteed aan zijn prijs (vanaf 09:17) en verscheen het nieuws op de website van RTL-nieuws en RTV Rijnmond die een reportage maakten bij Davy thuis:

De jury zei onder andere het volgende over de foto van Davy:

“Deze foto was mijn favoriet in deze categorie. De kwaliteit en het detail van de uiteindelijke foto zijn ronduit verbazingwekkend de ervaring van de fotografen in deze categorie inachtnemend. Als 11-jarigen zo geïnteresseerd zijn in de ruimte, en tijd en energie willen steken in het maken van zulke opnamen, dan kan ik alleen maar optimistisch zijn, niet alleen over de toekomst van de astronomie, waar over wetenschap en technologie in het algemeen. Goed gedaan!”

“Het is gemakkelijk om nevel-opnamen over te belichten zonder dat het zo bedoeld is. De fotograaf heeft het hele beeld zacht weten te houden en het contrast is perfect. De keuze om de kleuren weer te geven in het Hubble-palet (een speciale kleurcombinatie die veel gebruikt wordt in astrofotografie) zet deze opname echt apart van de rest.”

Al met al was het een mooie ervaring voor Davy en hij heeft al aangegeven volgend jaar weer mee te willen gaan doen!

Share

Comments

  1. Wat ontzettend leuk dat Davy zo enthousiast daarmee bezig is. Ik kan me voorstellen dat André apetrots is op zijn zoon. Ik vind het filmpje ook ge-wel-dig! Die twinkeling in z’n ogen bij het vertellen dat z’n vader 5 keer was genomineerd en hij 2 keer, maar hij wél een prijs heeft gewonnen en z’n vader nog 0 (wat een leuk joch)
    Schitterend die gaap op het eind.

    Goed gedaan Davy, gefeliciteerd!

Speak Your Mind

*