23 april 2024

Omvang van het Arctisch zeeijs heeft z’n op één na kleinste zomerminimum bereikt

Credit: NASA Earth Observatory image by Joshua Stevens, using data from the National Snow and Ice Data Center. NASA photograph by Linette Boisvert

Satellietbeelden laten volgens NASA en het National Snow and Ice Data Center (NSIDC) overduidelijk zien dat de omvang van het Arctische zeeijs z’n op één na kleinste zomerminimum bereikt sinds de metingen begonnen in 1978, een omvang die vergelijkbaar is met de jaren 2007 en 2016. Op 18 september had het ijs op de Noordpool een oppervlakte van 4,15 miljoen vierkante kilometer – zie de kaart hierboven, waarop ook in geel de gemiddelde omvang van het ijs in de periode 1981-2010 is te zien, 6,33 miljoen km². De rand van het zeeijs, dat drijft op de Noordelijke IJszee, wordt gemeten met microgolf-instrumenten aan boord van meteorologische satellieten. De kleinste omvang in de zomer had het Arctische ijs in 2012, toen als gevolg van een orkaan heel veel ijs werd afgebroken. Dat jaar had het ijs een omvang van 3,41 miljoen km². Het minimum van dit jaar laat volgens deskundigen zien dat er aan de trend van geleidelijke afname van het ijs geen einde komt. In de video hieronder is goed de afname van het ijs dit jaar te zien.

Het Noordpoolijs kent een periodieke groei en afname. Gedurende de winter groeit de omvang van het ijs dn bereikt het in maart haar maximale omvang. Gedurende de zomer neemt het ijs af om half september haar minimale omvang te bereiken. Men had verwacht dat dit jaar het record-minimum van 2012 zou worden verbroken, zeker omdat het ijs in maart al een klein maximum had. En ondanks de warme zomer en de Siberische branden in het gebied rond de Noordpool werd het record toch niet gebroken.
Bron: Earth Observatory.

Share

Comments

 1. Wybren de Jong zegt

  Het gaat dus echt de verkeerde kant uit, ondanks wat D. Trump beweert a.d. overkant v.d. oceaan.
  Er is trouwens net een interessant artikel over twee massa-uitstervingen in het verleden, uitgekomen.
  Het gaat over de ramp van 66 miljoen jaar geleden (exit dinosaurus) en die van 56 miljoen jaar geleden (PETM:
  Paleoceen-Eoceen Thermisch Maximum).
  Op science daily te lezen met als titel “Tale of two climate crises gives clues to the present”.

 2. Beste Ome Moes.

  Doe geen moeite om te mensen hier te overtuigen dat het allemaal leugens zijn.
  Zij zitten zo vast in hun TDS (Trump Derangement Syndrome die overigens de beste president aller tijden is, maar ook daar gaan zij binnenkort achter komen of ze nu willen of niet…) en hun religie die klimaat hysterie heet, dat zij nooit zullen toegeven dat ze achter een leugen aan lopen.

  Dit is een sekte die zijn weergaven niet kent, totaal los bezongen van feiten en/of logisch nadenken.
  Hier lachen ze graag de platte aarde mensen uit, maar ze hebben niet door dat zij hetzelfde zijn met de klimaat hoax die 100% niet klopt.

  Het enige wat we kunne hopen dat deze mensen ooit het licht gaan zien als de feiten echt niet meer te ontkennen zijn. We zitten nu helaas wel met hele generatie die via de scholen worden gehersenspoeld door het klimaat tuig dat het nog een hele klus word.

  Met vriendelijke groet,
  Peter

 3. Beste peter , toch lief dat je deze site dus regelmatig bezoekt ,
  ikzelf als lezer/reageerder snap je uitleg over uitlachen niet.
  Volgends mij is dit een zeer beschaafde site met lieve
  Geintresseerde Bloggers en lezers !
  Vr gr lezer spits

  • Hallo Spits deze site is geweldig als het op astro gebeuren gaat, maar als het om het klimaat gaat, bedriegen ze net zo hard mee als de rest, ik snap dat wel want als ze dat niet doen worden ze nergens meer uitgenodigd,zo gaat met sektes.

   Ik denk ook niet dat de beheerders van deze site die klimaat onzin echt geloven, maar goed. Maar je hebt ballen of je hebt ze niet…….

   En over het uitlachen dat is niet persee letterlijk bedoeld maar mischien moet je de archieven eens induiken en lezen over de platte aarde en de reacties daarop.
   Het enige wat ik probeer duidelijk te maken dat de platte aarde en het klimaat gebeuren hetzelfde is een hoax waar mensen achteraan lopen, en dan vooral om er toch maar bij te horen…..

 4. Check hier of bij overstroming je huis onder water staat.
  https://www.overstroomik.nl/

  Volgens deze video is duurzame energie niet alleen maar rozengeur en maneschijn:

 5. We moeten het overtollige water gewoon wegpompen, of splitsen in waterstof en zuurstof 🙂
  Of op zoek gaan naar een 4e aggregatietoestand van water die bij kamertemperatuur een vaste vorm aanneemt.
  Aangezien mensen uit 65 % water bestaan kunnen we ook de wereldbevolking nog wat opvoeren.
  Oplossingen zat….

 6. Ja, het ligt er maar net aan , uit welke richting de Wind gestaan heeft, denk ik…

  ( Hier trouwens afgelopen maanden weinig wind.. 🙂

Speak Your Mind

*