Site pictogram Astroblogs

Omvang van het Arctisch zeeijs heeft z’n op één na kleinste zomerminimum bereikt

Credits: NASA/ Katie Jepson

Credit: NASA Earth Observatory image by Joshua Stevens, using data from the National Snow and Ice Data Center. NASA photograph by Linette Boisvert

Satellietbeelden laten volgens NASA en het National Snow and Ice Data Center (NSIDC) overduidelijk zien dat de omvang van het Arctische zeeijs z’n op één na kleinste zomerminimum bereikt sinds de metingen begonnen in 1978, een omvang die vergelijkbaar is met de jaren 2007 en 2016. Op 18 september had het ijs op de Noordpool een oppervlakte van 4,15 miljoen vierkante kilometer – zie de kaart hierboven, waarop ook in geel de gemiddelde omvang van het ijs in de periode 1981-2010 is te zien, 6,33 miljoen km². De rand van het zeeijs, dat drijft op de Noordelijke IJszee, wordt gemeten met microgolf-instrumenten aan boord van meteorologische satellieten. De kleinste omvang in de zomer had het Arctische ijs in 2012, toen als gevolg van een orkaan heel veel ijs werd afgebroken. Dat jaar had het ijs een omvang van 3,41 miljoen km². Het minimum van dit jaar laat volgens deskundigen zien dat er aan de trend van geleidelijke afname van het ijs geen einde komt. In de video hieronder is goed de afname van het ijs dit jaar te zien.

Het Noordpoolijs kent een periodieke groei en afname. Gedurende de winter groeit de omvang van het ijs dn bereikt het in maart haar maximale omvang. Gedurende de zomer neemt het ijs af om half september haar minimale omvang te bereiken. Men had verwacht dat dit jaar het record-minimum van 2012 zou worden verbroken, zeker omdat het ijs in maart al een klein maximum had. En ondanks de warme zomer en de Siberische branden in het gebied rond de Noordpool werd het record toch niet gebroken.
Bron: Earth Observatory.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten