Site pictogram Astroblogs

Is de mysterieuze Planet Nine eigenlijk een primordiaal zwart gat?

Artistieke impressie van Planet Nine als een verre ijsreus, vergelijkbaar met Neptunus. Courtesy: NASA/JPL-Caltech/R.Hurt (IPAC). Deze afbeelding mag onder voorwaarden vrij gebruikt worden.

Sterrenkundigen hebben voorgesteld dat de mysterieuze Planet Nine helemaal geen planeet is, maar een primordiaal zwart gat. Dat zijn relatief kleine objecten die vlak na de oerknal ontstaan zijn als gevolg van dichtheidfsluctuaties. De meeste zullen inmiddels verdampt zijn (want dat doen zwarte gaten!), maar een flink aantal zou het overleefd kunnen hebben tot de dag van vandaag.

Nu zijn primordiale zwarte gaten puur hypothetische objecten, dus we weten niet eens zeker of ze wel bestaan. Maar als ze bestaan, zouden ze van grote invloed kunnen zijn op het universum en wellicht zelfs een belangrijk onderdeel kunnen uitmaken van donkere materie. Nu hebben onderzoekers voorgesteld dat een primordiaal zwart gat op een verrassend korte afstand van de aarde zou kunnen staan….. namelijk in de buitendelen van het zonnestelsel!

De laatste jaren zijn astronomen erachter gekomen dat een aantal ijsdwergen voorbij Neptunus een vreemde omloopbaan hebben – dit zou verklaard kunnen worden door een (vooralsnog onzichtbare) bron van zwaartekracht in het buitenzonnestelsel. De meeste onderzoekers gaan er vanuit dat het een planeet is, met een gewicht van ongeveer tien aardemassa’s.

Maar nu zeggen twee onderzoekers dat de mogelijkheid dat een primordiaal zwart gat de mysterieuze zwaartekachtbron zou kunnen zijn, niet uitgesloten kan worden. Het zal echter een hele kluif worden om hun theorie te bewijzen, aangezien een zwart gat van bijvoorbeeld vijf aardemassa’s slechts vijf centimeter groot zal zijn. Bovendien zal een dergelijk zwart gat een Hawkingtemperatuur van slechts 0,004 Kelvin hebben, waarmee ze kouder zijn dan de kosmische achtergrondstraling. Maar toegegeven, het is een fascinerende theorie.

Bron: Phys.org

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten