9 december 2023

En dat is drie!

Credit: Wikipedia

De bekendmaking gisteren dat Jim Peebles voor z’n werk aan de oerknal de Nobelprijs voor de Natuurwetenschappen 2019 heeft gewonnen (samen met Michel Mayor en Didier Queloz voor hun ontdekking van de eerste exoplaneet om een andere ster dan de zon) betekende ook voor de Astroblogs goed nieuws. Niet alleen omdat de toekenning opnieuw een prachtige en meer dan terechte blijk van waardering is voor het werk dat de sterrenkundigen in het algemeen en deze drie sterrenkundigen in het bijzonder hebben gedaan voor onze kijk op het heelal, maar ook omdat het betekent dat wij van de Astroblogs afgelopen jaren al drie keer kennis hebben kunnen maken met Nobelprijswinnaars. En da’s best bijzonder, toch?

Brian Schmidt (winnaar in 2011)

Daar sta ik dan samen met Brian Schmidt

Brian Schmidt won de Nobelprijs in 2011 vanwege zijn ontdekking in 1998 met behulp van waarnemingen aan type Ia supernovae dat het heelal versneld uitdijt, een waarneming die erop wees dat er zoiets als donkere energie bestaat. Schmidt won die Nobelprijs samen met Adam Riess en Saul Perlmutter, die in een ander team dezelfde waarneming deden. Ik ontmoette Schmidt twee keer, de eerste keer op 19 december 2012, toen hij in Leiden een lezing hield over zijn ontdekking. Bij die gelegenheid vroeg ik Schmidt of hij z’n handtekening wilde zetten op de allereerste pagina van het artikel dat hij en z’n team in 1998 hadden gepubliceerd. En jawel, dat deed ‘ie. 🙂 Hier een kort relaas van die ontmoeting.

Dit jaar kwam ik Schmidt opnieuw tegen en wel tijdens de bekendmaking op 10 april in Brussel van de allereerste foto die wetenschappers ooit van een zwart gat hebben gemaakt. Jan Brandt maakte daar de foto van mij en Schmidt, die je hierboven ziet.

Joe Taylor (winnaar in 1993)

Jan, Daniela, Joe Taylor en ik (credit foto: Theo Dekkers).

In 1993 won Joe Taylor samen met Russel Hulse de Nobelprijs omdat ze in 1974 op indirecte wijze zwaartekrachtsgolven had ontdekt. April 2014 sprak ik Taylor, toen hij de gerenoveerde 25 meter radiotelescoop van Dwingeloo in Drenthe opende. Ik had voor de gelegenheid het artikel van Hulse en Taylor uit 1975 over de ontdekking van PSR B1913+16 meegenomen en vroeg ik hem of hij daar z’n handtekening op wilde zetten. En jawel, dat deed ‘ie. 😀

Jim Peebles (winnaar 2019)

Jim Peebles (r), Michael Turner (m), uw nederig scribent, mét rode broek (l).

Op zondag 22 juni 2014 sprak ik Jim Peebles samen met Michael Turner in de Koepelkerk tijdens het symposium over donkere materie. Ik sprak hen daar onder andere over de kosmische microgolf-achtergrondstraling (CMB) en over de betrouwbaarheid van de metingen van het BICEP2 team (kort daarvoor bekendgemaakt). Hier de Astroblog over dat interview.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d