25 juli 2024

Superzware zwarte gaten belemmeren de groei van dwergstelsels

Negen van de onderzochte dwergstelsels. Credit: SDSS.

Drie sterrenkundigen van de Universiteit van Californië, Riverside (VS) hebben ontdekt dat de superzware zwarte gaten in kleine dwergstelsels door hun krachtige winden de groei van die stelsels belemmeren en wel door de stervorming te verminderen. Dwergstelsels hebben gemiddeld zo’n 100 miljoen tot enkele miljarden sterren, terwijl bijvoorbeeld de Melkweg er veel meer heeft, zo tussen de 200 en 400 miljard. Het heelal bevat veel meer dwergstelsels dan gewone sterrenstelsels. Een team van sterrenkundigen onder leiding van Gabriela Canalizo deed onderzoek naar 29 dwergstelsels, waarvan ze de gegevens haalden uit de Sloan Digital Sky Survey.

De drie UCR sterrenkundigen die het onderzoek deden, Gabriela Canalizo (r), Laura Sales (l) en Christina Manzano-King (m). Credit: UCR/Stan Lim.

Al die dwergstelsels vertoonden signalen dat ze een superzwaar zwart gat in hun kern hebben. Bij zes dwergstelsels konden ze zien dat geïoniseerde gaswolken met hoge snelheid (>1000 km/s) uit het stelsel vlogen en dat zestal hebben ze nader bestudeerd met de Keck telescoop op Hawaï. Daarmee konden ze diverse eigenschappen van die gaswolken onderzoeken en ze ontdekten toen dat die wolken de snelheid van stervorming in de stelsels onderdrukken. Gas- en stofwolken die normaal gesproken de geboorteplaatsen zijn van sterren worden door de krachtige wind van de gaswolken, die door het zwarte gat uitgestoten zijn, uit het dwergstelsel geduwd en daardoor blijft er geen gas meer over voor stervorming. Hier het vakartikel over het onderzoek, verschenen in The Astrophysical Journal, 2019; 884 (1). Bron: Universiteit van Californië.

Share

Comments

  1. “Drie sterrenkundigen van de Universiteit van Californië, Riverside (VS) hebben ontdekt dat door hun krachtige winden de superzware zwarte gaten in kleine dwergstelsels de groei van die stelsels belemmeren”. Ik neem aan dat de dames dat dan synchroon doen in dezelfde richting…. en zit er een luchtje aan?

Speak Your Mind

*