Site pictogram Astroblogs

Grote finale #ExoplaneetZoektNaam: Nederland kiest uit vijf namen

Artistieke impressie van de ster HAT-P-6, een geel-witte dwergster in het sterrenbeeld Andromeda, en de exoplaneet HAT-P-6 b. (c) Livia Pietrow/astronomie.nl

Artistieke impressie van de ster HAT-P-6, een geel-witte dwergster in het sterrenbeeld Andromeda, en de exoplaneet HAT-P-6 b. (c) Livia Pietrow/Astronomie.nl.

De Nederlandse zoektocht naar een naam voor exoplaneet HAT-P-6 b en de ster waar hij omheen draait (HAT-P-6) gaat vandaag de tweede fase in. Tot en met eind oktober kan iedereen stemmen op de shortlist van vijf setjes namen die het Nationaal Comité heeft geselecteerd uit meer dan 6000 inzendingen.

Dit zijn de namen, voor resp. planeet en ster:

* Brandaris – Vuurduin
* Cruquius – Leeghwater
* Exomna – Hurstrga
* Nachtwacht – Sterrennacht
* Nijntje – Moederpluis

Stemmen kan op www.astronomie.nl/exoplaneetzoektnaam

Toelichting

IAU
‘Exoplaneet zoekt naam’ is de Nederlandse campagne van het wereldwijde project ‘IAU100 NameExoWorlds’. De Internationale Astronomische Unie (IAU) viert dit jaar zijn honderdste verjaardag en heeft alle landen een exoplaneet toegewezen voor vernoeming. (1)

Procedure
De Nederlandse competitie bestaat uit twee ronden. In de eerste ronde kon het publiek een voordracht doen. Er zijn in totaal 6100 suggesties ingestuurd. De tweede ronde is de stemronde, die maandag 14 oktober 2019 van start gaat. De vijf namenparen zijn uit de 6100 inzendingen geselecteerd door het Nationaal Comité van astronomen en andere experts. (2) Het setje namen (voor ster en planeet) dat eind oktober de meeste stemmen heeft behaald, wordt aangemeld bij de IAU. De resultaten van de wereldwijde verkiezingen worden medio december 2019 bekendgemaakt. De gekozen namen worden vanaf dat moment parallel aan de bestaande wetenschappelijke namen gebruikt.

HAT-P-6
Nederland heeft de ster HAT-P-6 en de exoplaneet HAT-P-6 b gekregen. De ster is een geelwitte dwergster en staat op 905 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Andromeda. De planeet is een zogeheten ‘hete Jupiter’. Bijzonder aan de planeet is dat hij in een retrograde baan draait.

Exoplaneten
Astronomen hebben de afgelopen decennia duizenden planeten en planeetstelsels ontdekt rond nabije sterren. Sommige planeten zijn klein en rotsachtig zoals onze aarde; andere lijken meer op gasreuzen als Jupiter. Om de meeste sterren cirkelen planeten. Alleen al het enorme aantal sterren en planeten en de aanwezigheid van prebiotische materialen, maakt het bestaan van leven elders in het heelal waarschijnlijk. Afgelopen dinsdag werd de Nobelprijs voor de Natuurkunde toegekend aan onder anderen de ontdekkers van de eerste exoplaneet. Bron: Astronomie.nl.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten