29 maart 2024

Hubble heeft de tweede interstellaire komeet 2I/Borisov gefotografeerd

Komeet Borisov, op 12 oktober door Hubble gefotografeerd. Credit: NASA/ESA/D. Jewitt (UCLA))

Met de Hubble ruimtetelescoop is op 12 oktober j.l. de komeet 2I/Borisov gefotografeerd, de tweede interstellaire komeet die ons zonnestelsel passeert. Na komeet 1I/’Oumuamua, die in 2017 een snelle scheervlucht door het binnenste deel van het zonnestelsel maakte, is komeet 2I/Borisov, de tweede komeet die niet afkomstig is uit de Oortwolk van ijskoude komeetkernen aan de buitenzijde van het zonnestelsel, maar die van een andere ster afkomstig is. Hieronder een gelabelde versie van de foto, met een aanduiding voor de grootte van de coma. De komeetkern is te klein om door Hubble te kunnen zien.

Credit: NASA, ESA, and D. Jewitt (UCLA) et al.

De Hubble foto laat zien dat 2I/Borisov er echt als een komeet uitziet, met een wazige coma rondom de kern – ‘Oumuamua daarentegen had met z’n langwerpige vorm en gebrek aan coma géén uiterlijke van een typische komeet, het was meer een langwerpige rots.

Toen Hubble ´m op 12 oktober fotografeerde stond komeet Borisov bijna 420 miljoen km van de aarde vandaan. Op 7 december zal ‘ie z’n perihelium bereiken, da’s het punt dat ‘ie het dichtste bij de zon staat. Dan staat de komeet op twee keer de afstand aarde-zon van de zon, da’s 300 miljoen km. Hij heeft een hyperbolische baan door het zonnestelsel – samen met z’n snelheid hét kenmerk waaraan we kunnen herkennen dat het een interstellaire komeet is – en z’n huidige, zeer hoge snelheid is 177.000 km/u. Halverwege volgend jaar zal ‘ie op pakweg 800 miljoen km van de zon staan, da’s de afstand die Jupiter heeft. In januari wil men opnieuw met Hubble naar 2I/Borisov kijken. Nu al roept ‘ie aan de ene kant vragen op, zoals waarom ‘ie zo verschillend is van ‘Oumuamua, maar ook geruststelling, omdat kennelijk kometen van andere sterren ook kunnen lijken op ‘onze’ kometen. Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Als er zo vaak een extrasolair rotsblok door het Sol-stelsel heen raast, is het misschien handiger om in de naamgeving het jaartal van passage (perihelium) op te nemen. 😉

    Groet, Paul

Speak Your Mind

*