5 december 2023

Eerste ruimtewandeling van alleen maar vrouwen is geslaagd

Christina Koch (met de rode strepen) en Jessica Meir bij hun ruimtewandeling. Credit: NASA.

De twee astronauten Christina Koch en Jessica Meir hebben gisteren geschiedenis geschreven door voor het eerst een ruimtewandeling te maken van alleen maar vrouwen. Terwijl ze vanuit het internationale ruimtestation ISS geholpen werden door hun mannelijke collega’s Luca Parmitano (ESA) en Andrew Morgan (NASA) maakten Koch en Meir hun historische ‘extravehicular activity’ (EVA), een ruimtewandeling die begon om 13.38 uur Nederlandse tijd en die in totaal 7 uur en 17 minuten duurde.

Koch en Meir, voorafgaand aan hun ruimtewandeling mét gereedschappen. Credit: NASA.

De twee astronauten hebben buiten het ISS accu’s van het zonne-energiesysteem vervangen, de zogeheten Battery Charge/Discharge Unit (BCDU). Koch zou in maart al een ruimtewandeling maken met een andere vrouwelijke astronaut (NASA astronaut Anne McClain), maar er was toen geen passend ruimtepak beschikbaar. De eerste ruimtewandeling was in 1965, uitgevoerd door de onlangs overleden Sovjet-kosmonaut Aleksej Leonov. Sindsdien hebben zestien vrouwen er een gemaakt, tegenover 213 mannen. De eerste ruimtewandeling door een vrouw werd in 1984 gedaan door de Russische kosmonaute Svetlana Savitskaya. Voor het ISS was het de 211e keer dat een ruimtewandeling werd gemaakt voor het onderhoud aan de buitenzijde van het ruimtestation. Terwijl Koch en Meir bezig waren met hun ruimtewandeling kregen ze een telefoontje vanaf de aarde: President Trump belde ze vanuit het Witte Huis om ze te feliciteren met hun ruimtewandeling.

Bron: Space.com.

Share

Comments

 1. Wat in en in triest, dat dit item als nieuws wordt gebracht door NASA/ESA. 🙁

  Moeten we nu vrezen dat we ook eerdaags op de hoogte worden gebracht als er andere ogenschijnlijk lagere ondersoorten van H sapiens ruimtewandelingen gaan maken?
  Bv 2 Chinezen,
  een Negroïde lesbienne en een transgene* Eskimo,
  3 besneden mannen van concurrerende religies ,
  een cowboy en een indiaan (of de hele Village People, zingend en al: “YMCA” ),

  of nog veel erger : twee blanke mannen waar ogenschijnlijk niks mis mee is, maar die wél gestemd hebben op de Democratic Party! Van die vermaledijde Liberals. 😀

  Prettige middag. 😀
  Groet, Paul

  😉

  NB de enige nieuwswaarde lijkt te zijn dat er, t.b.v. Christina Koch(NASA), twee Medium pakken beschikbaar zijn.

 2. Cees Klaris zegt

  Triest? Welnee. Een spacesuit is het kleinste (bemande) ruimtevaartuig waarvoor men rigoureuze trainingen en studies moet ondergaan om het te leren beheersen. Je verliest 40% van je spierkracht in orbit en de skeletale integriteit (o.a. dichtheid beenderen, hoeveelheid mineralen) neemt sterk af. Dus een groep vrouwelijke astronauten een ingewikkelde procedure laten uitvoeren in verzwakte staat in de ruimte is geen kattenpis of sinecure.

  Die “ogenschijnlijk lagere ondersoorten” waar jij op doelt bestaan slechts in de reeds achterhaalde misvattingen van die blanke mannen die wel of niet op de Dems hebben gestemd, heh. Eerlijk is eerlijk, geen ander fenotype heeft de wereld zo vervuild en in gevaar gebracht als het ‘blanke’ ras. Iedereen kan daar wel een potje van maar geschiedenis leert ons dat we daarvoor niet eens ons best hoeven te doen 🙂

 3. Avatar foto Angele van Oosterom zegt

  Mijns inziens doelt Paul hier slechts op het enkele feit dat het om uitsluitend vrouwen gaat die een E.V.A. uitvoeren, wat vervolgens als nieuwsitem gebracht wordt, terwijl het feitelijk voor de uitvoering niet relevant is. Zo een E.V.A. is sowieso een bovenmaatse prestatie ongeacht in welke samenstelling de ruimtewandeling en/of reparatie wordt uitgevoerd.

  NASA/ESA zou bv wel direct kunnen aangeven of er, voor zover bekend, biologische c.q. medische verschillen blijken te zijn tussen mannen en vrouwen voor wat betreft de effecten van ruimtereizen en een verblijf in de ruimte in het algemeen. Met de informatie van nu, en er zijn natuurlijk relatief nog maar heel weinig mensen in ruimte geweest, blijkt er niet een duidelijke voorkeur voor de een of andere sekse te geven, zie o.a.

  https://www.abc.net.au/news/science/2019-04-08/why-women-may-be-slightly-better-suited-to-space-living-than-men/10941616

 4. Cees Klaris zegt

  Paul moet als vaste lezer beter niet meteen gaan roeptoeteren maar eerst meer inlezen en dat weet hij. Dat heeft weinig met jou inzicht te maken.

  Volmondige ja en amen op wat je zei over de EVAs, ik waag me niet eens op je terrein (wens alleen bovenstaande consistentie, indien mogelijk). Mijn inzichten zijn gebaseerd op instinct en lukrake interesses ondanks dat alle informatie up to date aanwezig is hier op dit blog. Het hoopt op een gegeven moment wel op en dan noemen we het educatie (looking at you ANP).

  Dat gezegd, we zijn als levensvorm geaard in het specifieke binaire micro stelsel van de Aarde en Maan binnenin ons zonnestelsel en dat gegeven mentaal en fysiek extrapoleren naar een bestaan op Mars is een veel grotere uitdaging dan puur technologisch gezien. Ik denk dat de organisaties dat goed beseffen vandaar de push naar nieuwe maan missies en het voortdurend trainen van bemande in-orbit operaties.

  • “Roeptoeteren” … 😕 🙁

   Persoonlijk probeer ik op Astroblogs.NL vooral in te gaan op de natuurkundige/wetenschappelijke en soms technische zijde van de onderwerpen en juist geen politieke reacties te geven, laat staan dat die PC moeten zijn.
   De onderwerpen (van/op AB) zijn daar dan ook naar! 🙂
   ( Het is mede de reden dat ik er wat langer over heb nagedacht, of ik op deze blog nog een reactie zou plaatsen. )

   NASA, en in navolging daarvan deze blog, maakt daar naar mijn mening een grove uitzondering op! Ik neem dat AB niet kwalijk, maar NASA wel. 😉
   Het nieuws is dan ook niet, volgens Cees Klaris, dat er twee lichtere verzwakte volwassenen, nog steeds in staat zijn om complexe manoeuvres uit te voeren. Die verzwakte staat zou onder meer zijn: reeds 40% van hun Aardse spierkracht en een deel van hun skelet-sterkte kwijtgeraakt door een langdurig verblijf in de ruimte.

   Als men specifiek zou willen weten, of twee lichtere verzwakte individuen dit ook (nog) kunnen, zouden ook twee kleinere mannekes hebben voldaan. Uiteraard had men er dan ruim van te voren bij stilgestaan dat er dan twee ‘Medium-size spacesuits’ beschikbaar moesten zijn… !!

   Maar dát is dan ook niet het nieuwsitem.
   Het nieuws item is dat zelfs twee leden van “een minderwaardige ondersoort” in staat zijn om zonder hulp van anderen een ‘ruimtewandeling’ te maken.
   Maar we hadden van meet af aan al helemaal niet ongerust te hoeven zijn: zij werden geholpen door Parmitano (ESA) en Morgan (NASA). Ongetwijfeld puike ridders in het bezit van een wit paard. 😛

   Overigens kan bv Meir nog helemaal niet ‘verzwakt’ zijn: zij is immers nog geen maand ‘boven’.
   En ‘verzwakt’ is ook maar een relatief begrip: waar heb je al die Aardse spieren nog voor nodig, als je je in een bijna Zwaartekrachtsvrij veld begeeft? Geen wonder dat je daar flink moet sporten, wil je ooit weer op Aarde lopen. Je (organische) lichaam stoot taken (spieren) af die je niet gebruikt.

   Al met al lijkt de NASA met dit ‘nieuws’, volgens mij, richting te geven aan seksistische ideeën die wellicht heel normaal zijn aan de andere zijde van de Grootte Plas. 😕

   Groet, Paul

 5. “Roeptoeteren”, een nieuwigheid in de Nederlandse taal opgenomen in de Dikke van Dale in 2013.
  Definitie: “Luidkeels en ongenuanceerd een mening verkondigen”. Dat is hier denk ik niet het geval. Wel maakt Paul zich in zijn eerste reaktie erg druk over het bericht van de Nasa en lukt het niet helemaal om louter natuurkundig / wetenschappelijk enz. te reageren. Twee vrouwen ….
  Zolang ik de ruimtevaart volg en dat is bewust sedert de Apollo 7, is iedere noviteit in het nieuws gebracht. De eerste Amerikaanse vrouw, de eerste Japanner, de eerste dit … het eerste dat. Het is dus niet “in en in triest”, het is iets uit een lange reeks en er zullen nog veel meer van dit soort berichten komen. “So what” ? En of ze allemaal zo’n grote nieuwswaarde hebben is maar de vraag. Maar laat ze lekker.
  Er is ook niets mis met het gegeven dat twee vrouwen door mannen geholpen werden. Mogen er dan geen ridders op het witte paard meer zijn ?
  Of je moet moeite hebben om het feit dat nu uitgerekend om twee vrouwen gaat. Dan is er wel iets met je mis maar dat geloof ik toch ook niet …

 6. Cees Klaris zegt

  Het ruimtepak kan doorboord worden door micro-meteoren of ruimte afval met alle gevolgen van dien. Electronica, mechanische onderdelen van de suit kunnen kortsluiten, stukgaan of vastzitten (jamming, leaking etc). Net als bij (diepzee) duiken heb je decompressie ziekte die kan opkomen tijdens de EVA. Voor elke walk ondergaat men ‘denitrogenatie’ maar gaat het toch mis dan kan snel kramp of verlamming optreden. Als je dan ook nog untethered raakt door een mechanische fout zal het moeilijk worden om je weg naar het station terug te vinden (via de ingebouwde jetpack of jezelf terugtrekken via je lijn). Dat wordt in het geval van uitputting of het verlies van bewustzijn door bijvoorbeeld overheating in de suit bijna onmogelijk ook al zijn de routes van en naar de airlock nauwkeurig ingestudeerd. Parmitano’s helm was volgelopen met water tijdens een wandeling in 2013 en moest de oefening abrupt worden afgebroken door gevaar op verdrinking. Water vloeit niet in zero gravity dus alles bleef in blobs hangen in zijn helm. Hij kon niet meer ademen via zijn neus maar raakte desondanks niet in paniek en kon de ‘no-touch’ zones van de ISS (die je pak beschadigen door puntige/scherpe kanten of delen) vermijden op zijn weg terug naar de airlock.

  Een andere astronaut kreeg een steek in zijn oog en hij verloor zicht door de blobs van tranen. Verblind in de open ruimte waardoor je zeer snel gedesoriënteerd en in paniek kan raken ondanks training. Mocht de druk wegvallen in (delen van) het pak dan gaat je bloed ‘koken’ en je spieren zwellen sterk op tot 2-3 keer de normale grootte. Je suit van 160 kilo met 7 beschermende lagen wordt dan onbestuurbaar ook al heeft het geen gewicht in de ruimte. Er wordt ook wel gezegd dat austronauten hun zorgen ‘van te voren’ al maken zodat zoveel mogelijk het element van verrassing wordt uitgesloten en de lijst met incidenten sinds de eerste EVA’s midden jaren ’60 wordt met elke oefening korter door de ervaring en expertise die men gestaag opdoet.

  Dan komt nog erbij dat er significante verschillen zijn tussen de anatomieën van de twee sexen vanaf hormoon niveaus tot mentale bestendigheid/weerstand en krijgt dit item een extra strategische waarde omdat je aan de buitenwereld kan laten zien dat je het voor elkaar krijgt om al je manschappen ongeacht geslacht in de ruimte kan laten overleven en functioneren.

  Wil niemand op zijn kip trappen maar een beetje nuanceren en vooral geen overhaaste brain-farts verdedigen is een duidelijke pré als men inderdaad objectief doch betrokken de wetenschap en de waarde daarvan wil bekijken/bestuderen.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d