28 november 2023

NASA lanceert reeks VR tours over voortgang van het bemande ruimtevaartprogramma

NASA heeft een reeks virtual reality (VR) video’s vrijgegeven om het publiek te informeren over de voortgang van de bemande ruimtevaart in de VS. Dit om te tonen hoe de bemande ruimtevaart na jaren exclusief in handen geweest te zijn van Rusland met zijn Sojoez raketten weer teruggebracht gaat worden naar Amerikaans grondgebied.  De video’s leiden kijkers door belangrijke locaties waar de volgende generatie bemanningscapsules – SpaceX’s Crew Dragon en Boeing’s CST-100 Starliner – worden gebouwd.

Boeing CST-100 Starliner op testlocatie El Segundo (Ca) credits; NASA/Boeing

Het Commercial Crew Program (CCP) is een NASA-initiatief dat beoogt een einde te maken aan de afhankelijkheid van Amerika van de Russische Sojoez om astronauten in een baan om de aarde te brengen, en uiteindelijk daarbuiten. Zowel Boeing als SpaceX ontwikkelen momenteel capsules voor het CCP en er wordt assistentie in natura verleend aan de Sierra Nevada Corporation en Blue Origin bij de ontwikkeling van hun eigen bemanningscapsules. NASA heeft zeven 360-graden videotours rond de belangrijkste aspecten van het Commercial Crew Program uitgebracht. De serie begint met het vaststellen van de behoefte aan de CCP en haar primaire aannemers.

De tweede video neemt gebruikers mee op een rondleiding door de faciliteit van SpaceX in Hawthorne, Californië. Hier is het ambitieuze bedrijf hard aan het werk om hardware voor het programma te bouwen, inclusief de Crew Dragon en het ondersteuningsgedeelte dat zich aan het ruimtevaartuig hecht en vitale systemen bevat, ook bekend als de ‘bus’.  De volgende stap is een rondleiding door het Kennedy Space Center-gebouw waar de CST-100 of Starliner van Boeing wordt gebouwd. De film toont de crewcapsule samen met de servicemodule en hun functioneren. De laatste vier tours bieden inzicht in het asteroïde-trainingsproces, details over de raketten die de bemanning zullen vervoeren wanneer ze het KSC verlaten en de laatste video bestaat uit hoogtepunten uit de rest van de serie. Alle rondleidingen kunnen volledig 360 worden bekeken met behulp van een VR-headset. Bronnen; New Atlas, NASA

 

 

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: