21 juni 2024

Britse start-up Spacebit plant maanlanding in 2021

‘Spacebit’ een Brits start-up bedrijf heeft recent het plan bekend gemaakt om een wandelende rover in 2021 op de maan te doen landen. De ‘Walking Rover’ zoals de robot gedoopt is, werd onthuld tijdens een live-show van het wetenschapstijdschrift New Scientist op 10 oktober j.l. te Londen. De oprichter van Spacebit, Pavlo Tanasyuk toonde het publiek de met vier benen uitgeruste maanrover, welke de kleinste rover ooit gebouwd is die mogelijk op de maan zal landen.

Spacebit’s Walking Rover credits; Spacebit / New Atlas

De kleine ‘Walking Rover’ weegt 1,3 kg en zal van stroom worden voorzien door een zonnebatterij die tien dagen lang kan werken. De rover is in het bezit van software om in een ‘zwerm’ te opereren en hij kan niet alleen lopend voortbewegen maar ook sprongen maken op de maan. De oppervlaktezwaartekracht van de maan is ongeveer 1/6 van die van de aarde. Tijdens de eerste missie zal de wandelende rover zich 10 meter van de Peregrine-lander verplaatsen en Full HD-video plus 3D LIDAR-gegevens verzenden vanaf de ingebouwde sensoren. De HD video camera’s zullen niet alleen foto’s van het oppervlak maken maar ook maanselfies. Het is de bedoeling dat de maanrover o.a. de lavabuizen gaat onderzoeken.*  Het algemeen doel van de missie is volgens Tanasyuk exploratie van buitenaardse omgevingen op andere planeten welke kunnen ondersteunen in het vinden van duurzame oplossingen op allerlei gebieden hier op aarde.

Met de Walking Rover missie in 2021 zal Groot-Brittanie het vierde land op rij zijn dat een commerciële rover op de maan zet. De Verenigde Staten, Rusland en China gingen voor. De Israëlische commerciële maanrover Beresheet slaagde er begin dit jaar niet in een zachte landing op de maan te maken, de rover crashte op 11 april. Volgens Spacebit zal hun rover landen op het maanoppervlak op de ‘Peregrine Lander’, welke vervaardigd wordt door Astrobotic Technology,, een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf dat technologie voor ruimterobotica ontwikkelt voor maan- en planetaire missies. Het bedrijf is ooit opgericht met als doel de Google Lunar X-prijs te winnen. De draagraket voor de maanrover/lander zal een Amerikaanse Vulcan/Centaur raket zijn en de lancering zal plaatsvinden op Cape Canaveral Air Force Station te Florida, VS. Bronnen; New Atlas / Spacebit / NASA / wikipedia

* Lunaire lavabuizen zijn tunnels op de maan waarvan men denkt dat ze zich tijdens basalt lavastromen hebben gevormd. Zodra het oppervlak van een lavabuis afkoelt, vormt het een gehard deksel dat de voortdurende lavastroom onder het oppervlak in een buisvormige doorgang bevat. Zodra de lavastroom afneemt, kan de tunnel leeglopen en een holle ruimte vormen. De ’tubes’ kunnen wel 500 meter breed zijn voordat ze instabiel worden tegen zwaartekrachtinstorting maar seismische activiteit of meteoroiden bombardementen kunnen instabiliteit veroorzaken.

Share

Speak Your Mind

*