20 april 2024

First light voor eROSITA – first X-ray light welteverstaan

Credit: T. Reiprich (Univ. Bonn), M. Ramos-Ceja (MPE), F. Pacaud (Univ. Bonn), D. Eckert (Univ. Geneva), J. Sanders (MPE), N. Ota (Univ. Bonn), E. Bulbul (MPE), V. Ghirardini (MPE), MPE/IKI

Op 13 juli afgelopen zomer werd ‘ie gelanceerd als onderdeel van de Russisch-Duitse Spektrum-Roentgen-Gamma (Spektr-RG) ruimtemissie: eROSITA, een ruimtetelescoop die met zeven modules röntgenwaarnemingen aan hemelobjecten kan doen. Deze week werden de eerste foto’s van eROSITA gepubliceerd, first X-ray light voor dit wetenschappelijke instrument. Sinds 13 oktober zijn de modules met hun geavanceerde CCD camera’s actief en de eerste foto’s zijn gemaakt van de Grote Magelhaense Wolk (GMW, hieronder te zien) en van twee clusters van sterrenstelsels in interactie met elkaar, hierboven te zien.

Credit: F. Haberl, M. Freyberg and C. Maitra, MPE/IKI.

De opnames laten zien dat eROSITA goed functioneert. Hij ‘hangt’ in het lagrangepunt L2 op 1,5 miljoen km van de aarde en daarvandaan brengt ‘ie sinds 13 oktober de röntgenhemel in kaart. De twee clusters op de bovenste foto zijn A3391 en A3395, op 800 miljoen lichtjaar afstand van de aarde gelegen. De GMW ligt met een afstand van 187.000 lichtjaar een stuk dichterbij. Op de foto van de GMW zien we in groen net boven de heldere ster het uitdijende restant van de supernova SN1987A. De schokgolf van die supernova blijkt steeds zwakker te worden omdat ‘ie telkens stuit op interstellaire gas- en stofwolken en daardoor wordt afgeremd. Bron: Max Planckinstituut.

Share

Speak Your Mind

*