3 maart 2024

Waar gaat ’t nou over, de oerknal of supernovae?

Credit: Christine Daniloff, MIT, ESA/Hubble and NASA

Ik kwam enkele dagen terug dit nieuwsbericht tegen:

UCF Researchers Discover Mechanisms for the Cause of the Big Bang

Het is te vinden op de nieuwspagina van de Universiteit van Centraal Florida, dus het bericht zal wel kloppen. Strekking van het bericht: “In a new study in Science Magazine, researchers detailed the mechanisms that could cause the Big Bang, which is key for the models that scientists use to understand the origin of the universe.” Maar iets verderop valt te lezen: “The origin of the universe started with the Big Bang, but how the supernova explosion ignited has long been a mystery – until now.” Eh… wacht even, de oerknal 13,8 miljard jaar geleden is toch iets heel anders dan supernova explosies, die iedere dag wel ergens aan de hemel in een ver sterrenstelsel verschijnen en worden waargenomen. Het vakartikel waar het nieuwsbericht aan refereert is vrijdag 1 november in Science verschenen en de titel luidt:

A unified mechanism for unconfined deflagration-to-detonation transition in terrestrial chemical systems and type Ia supernovae

Ah… het gaat over type Ia supernova, witte dwergsterren die exploderen als ze door massatoevoer zwaarder worden dan de Limiet van Chandrasekhar, pakweg 1,4 keer de massa van de zon. Dan doen ze kaboem en die detonatie is door onderzoekers in laboratoria onderzocht, volgens het model van de deflagration-to-detonation transition (DDT). Maar dat soort explosies zijn toch echt van een andere orde dan de ‘explosie’ van de oerknal, die zoals ik eerder deze week schreef eerst bestond uit de inflatie en daarna pas uit de hete oerknal. In dat vakartikel kom ik geen enkele verwijzing naar de oerknal tegen. Mag ik zeggen dat met hun nieuwsbericht de Universiteit van Centraal Florida best wel een blunder heeft begaan? Of heb ik het nou helemaal verkeerd begrepen?

Share

Comments

  1. Nou, ik vind het ook raar, maar het lijkt toch wel te kloppen. Ik kan nog niet bij het paper, maar in het nieuwsbericht staat:

    The researcher uncovered the criteria for creating a Big Bang-type explosion while exploring methods for hypersonic jet propulsion.

    “We explore these supersonic reactions for propulsion, and as a result of that, we came across this mechanism that looked very interesting,” he said. “When we started to dig deeper, we realized that this is relatable to something as profound as the origin of the universe.”

    • Ik heb het volledige vakartikel ook niet gevonden, die zit achter een paywall helaas. Uit de abstract haal ik dat ze proeven hebben gedaan en dat hun tDDT mechanisme plaatsvindt bij dichtheden van 10^7 tot 10^8 gram per kubieke centimeter. Héél anders dan de dichtheden waar we het bij de oerknal over hebben. Ik vraag mij sterk af of die onderzoekers echt een relatie zien met de oerknal of dat dit iets is dat de editors van de nieuwspagina van de Universiteit van CF ervan gemaakt hebben.

Speak Your Mind

*