15 september 2024

First light voor DESI’s 5000 ogen die gaan speuren naar donkere energie

First light voor DESI. Het gehele gebied dat is gefotografeerd is 38 keer zo groot als de schijnbare omtrek van de maan. Credit: DESI Collaboration / Legacy Surveys / NASA / JPL-Caltech / UCLA / NSF’s National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory

Onlangs is met een gloednieuw instrument de eerste opname gemaakt, first light zoals dat heet. Het instrument is het Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI), dat verbonden is aan de 4-m Mayall telescoop van het Kitt Peak National Observatory (KPNO) in Arizona in de VS. DESI telt 5000 optische vezels (fibers) bevestigd aan het 0,8 meter brede brandvlak (Zie de afbeelding hieronder). Elke vezeltip kan in enkele seconden worden verplaatst door een kleine robotactuator. De 5000 vezels lopen langs de achterkant van de telescoop naar een ruimte met 10 spectrografen, die elk tegelijkertijd het licht van 500 sterrenstelsels analyseren.

Het brandpunt van DESI met de 5000 vezels. Credit: DESI Collaboration.

Per nacht kan men met DESI onder ideale omstandigheden van maar liefst 100.000 sterrenstelsels informatie verzamelen, stelsels die tot 11 miljard lichtjaar ver weg liggen. Het allereerste sterrenstelsel dat op die manier gefotografeerd was dat was het bekende Driehoeksstelsel M33, dat op 22 oktober met DESI werd gefotografeerd – zie de afbeelding bovenaan, waarin je M33 onderaan in het beeldveld van de 5000 vezels ziet, daaronder een spectrum van M33. Met DESI wil men komende vijf jaar 10 miljoen sterren, 35 miljoen sterrenstelsels en 2,4 miljoen quasars in kaart gaan brengen, te vinden in een gebied dat 1/3e van de gehele hemel beslaat. Met de informatie die dat oplevert wil men meer te weten komen over donkere energie, de mysterieuze energie die 68% van alle energie in het heelal vormt.

Bron: Berkeley Lab.

Share

Speak Your Mind

*