29 maart 2024

Mogelijk krijgen we een flinke ‘meteorenregen’ komende week

Voorbeeld van een Alfa Monocerotide, die in 2014 werd gefotografeerd. Credit: United Kingdom Meteor Observation Network (UKMON)

Er bestaat kans dat in de nacht van 21 op 22 november a.s. (> donderdag op vrijdag) een korte maar hevige regen van ‘vallende sterren’ te zal zijn, mits het onbewolkt is uiteraard. Het gaat om meteoren van de jaarlijks terugkerende zwerm der Alfa Monocerotiden, een meestal onopvallende zwerm (max. 5 á 10 meteoren per uur), waarvan de radiant ligt in het sterrenbeeld Kleine Hond (Canis Minoris), vlakbij de heldere ster Procyon. Bron van de zwerm is een komeet die in 500 jaar om de zon draait. Twee meteoordeskundigen, Peter Jenniskens en Esko Lyytinen, hebben berekeningen gedaan en die laten zien dat op 22 november rond 5.50 uur Nederlandse tijd een uitbarsting wordt verwacht. In 1925, 1935, 1985 en 1995 waren er ook meteorenregens van de Alfa Monocerotiden. Bij de laatste regen was de Zenithal hourly rate (ZHR) – da’s het aantal met het blote oog zichtbare meteoren, dat per uur kan worden waargenomen tijdens het maximum van een zwerm, onder ideale omstandigheden – 400. Mocht dat aantal nu weer worden bereikt dan betekent dit dat er per minuut meer dan zes meteoren te zien zullen zijn. Daarbij lijken er telkens bundels meteoren te zien, waarbij enkele seconden na elkaar twee tot drie meteoren te zien zijn.

De plek aan de hemel van de radiant van dealfa Monocerotiden. Credit: Southern Star Systems

De radiant van de Alfa Monocerotiden bevindt zich op dat moment op ongeveer 40° hoogte aan de zuidelijke hemel. Jenniskens en Lyytinen zeggen wel dat het een korte meteorenregen zal zijn, eentje die 15 tot 40 minuten zal duren. Aangeraden wordt om niet later dan 5.15 uur naar buiten te gaan. De maan is voor 20% verlicht en staat in het sterrenbeeld Maagd, dus die zal niet veel verstoring geven. Bron: Sky & Telescope + IMO.

Share

Comments

  1. Ik vind het leuk hoe ‘hier over ‘ gesproken wordt.

Speak Your Mind

*