30 november 2023

De Aarde gefotografeerd door de Parker Solar Probe vanuit z’n baan dichtbij de zon

Credit: NASA / Damia Bouic db_prods

Op 2 april om 06.33 uur UT nam de Parker Solar Probe met z’n Wide-field Imager for Solar Probe (WISPR) de foto die je hierboven ziet. Dat heldere witte stipje in het midden van de foto? Da’s de aarde. En dat deed ‘ie vanuit een baan die dichterbij de zon ligt dan de baan van Mercurius, de planeet die het dichtste bij de zon is. De PSP stond die dag op 27,24 miljoen km van de zon vandaan en 149,2 miljoen km van de aarde. Je zou wellicht denken dat het stipje linksonder van de aarde de maan is, maar met het grote beeldveld van de foto (55°) van de WISPR is de maan vanaf die afstand onmogelijk te zien. Het is dus een ster. Men heeft bij uitvergrotingen van het stipje van de aarde wel gezien dat ‘ie aan de linkerkant iets bol staat – da’s de maan, die tegen de aarde geplakt zit. Hieronder een gifje van verschillende foto’s van de aarde, die met WISPR zijn gemaakt. Vanaf de linkerkant van de foto zie je vaag de uitlopers van de hete corona van de zon en door het beeld heen schieten allemaal geladen deeltjes van de zonnewind.

Eh… over de Parker Solar Probe gesproken. Van de eerste twee perihelium-passages van de sonde zijn de wetenschappelijke gegevens gepubliceerd, die verzameld zijn met de vier instrumenten aan boord – FIELDS, IS?IS, SWEAP en WISPR – en die zijn nu voor iedereen toegankelijk. Bron: Damia Bouic op Twitter en NASA.

Share

Comments

 1. Jan Quist zegt

  Zo dat een heel mooie foto van de aarde met al zijn problemen – misschien worden wij ook zo gezien door buitenaardse medebewoners van ons mooi en interessant heelal .

 2. Hans van der Valk zegt

  Weten we welke ster het stipje linksonder is ?

  • Citaat:”Je zou wellicht denken dat het stipje linksonder van de aarde de maan is, maar met het grote beeldveld van de foto (55°) van de WISPR is de maan vanaf die afstand onmogelijk te zien. Het is dus een ster. ”

   • Een prachtig filmpje Monique. Dank je wel.
    Ik begrijp dat het een ster is, maar weten we de naam van die ster. En ik zie ook een “wit stipje” met een enorme snelheid tussen de aarde en de ster door naar links bewegen.
    Groet Hans

    • Ja, dat is waar ook. Je wist al dat het niet om de maan ging. Op zo’n plaatje zie je ook niet echt hoe ver of dichtbij zo’n ster staat. Het zal vast wel door knappe koppen met de juiste gegevens uit te rekenen zijn welke ster het betreft.
     Dat ene stipje zoefde met flinke snelheid voorbij. Dat valt meteen op. Als ik zo inschat is het 1/25 deel van de aarde (minimaal) Ik houd het op Starship Enterprise (gekheid)

  • Dat is de ster Spica van het sterrenbeeld Maagd. ( Vergelijk maar met een goede sterrenkaart )

   • Ik heb op Stellarium gekeken, zou zomaar kunnen Charon. Ik dacht zelf in eerste instantie dat het wel eens Arcturus zou kunnen zijn.

 3. Wat zijn die donkere vlekken boven en onder de aarde? ( In het filmpje van Monique. )

  • Rudi, dat vraag ik me nou ook af. Bij het inzoomen en optimaliseren van de beelden is dat heel duidelijk te zien.
   Net een soort force field. Misschien het aardmagnetisch veld als dat überhaupt gefotografeerd kan worden. Op afbeeldingen van het aardmagnetische veld lijkt het er wel wat van weg te hebben.

 4. Prachtig!!! Wat hebben we toch een geluk dat we nu leven en dit allemaal mogen aanschouwen.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: