28 maart 2024

De neutronenster van SN 1987A, die vermist werd, lijkt gevonden te zijn

Close-up van het centrum van het restant van SN 1987A. Moleculair koolmonoxide gas is weergegeven in oranje,heet waterstofgas is paars en het stof dat de neutronenster omringd is wit-cyaan. Credit: Universiteit van Cardiff.

Sterrenkundigen van de Universiteit van Cardiff hebben in het centrum van het restant dat achtergelaten is door supernova SN 1987A aanwijzingen gevonden dat zich daar een neutronenster bevindt, het compacte overblijfsel van de kern van de zware ster die in februari 1987 explodeerde als supernova. Naar die neutronenster werd meer dan 30 jaar gezocht, maar tot nu toe tevergeefs. Nu lijkt daar echter een eind aan te zijn gekomen, want recente waarnemingen met de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) telescoop in Chili laten een heldere strook in een stofwolk zien, precies op de plek waar volgens berekeningen de neutronenster zich zou moeten bevinden.

Impressie van een neutronenster die door stof is omhuld. Credit: Universiteit van Cardiff.

Teamleider Phil Cigan zegt dat de neutronenster zich achter dikke stofwolken bevindt en dat ‘ie daarom niet direct zichtbaar is. De neutronenster zorgt er via z’n energie wel voor dat de omhullende wolk straling in het submillimeter gebied geeft en die kan met ALMA worden gedetecteerd. De supernova verscheen op 23 februari 1987 in de Grote Magelhaense Wolk, één van de begeleiders van het Melkwegstelsel, en met een afstand van 160.000 lichtjaar was het de meest nabije supernovae die afgelopen 400 jaar is waargenomen. Hier het vakartikel over de waarnemingen aan de neutronenster van SN 1987A, verschenen in The Astrophysical Journal. Bron: Eurekalert.

Share

Speak Your Mind

*