30 november 2023

Prototype Starship explodeert bij systeemtest

Een prototype Starship van SpaceX, de Mk-1, is gisteren geëxplodeerd op de lanceerbasis van SpaceX te Boca Chica, Texas. Een video legt de explosie vast en toont het bovenste deel van de breuk. Verder is te zien hoe wolken cryogene drijfgassen over de Boca Chica-faciliteit in Texas zich verspreiden.

Prototype Starship Mk-1 te Boca Chica, Texas credits; Elon Musk Twitter

Het Amerikaanse bedrijf presenteert Starship als een multifunctioneel transportsysteem van de toekomst. Het zal worden gebruikt om mensen en vracht in het zonnestelsel te vervoeren, naar de maan, Mars en wie weet verder maar ook voor vluchten over de aarde. Het prototype Mk-1  zou de komende weken beginnen met oefenvluchten naar een hoogte van 20 km. Er zijn meer protypen in aanbouw, waaronder de Mk-2 in Florida. Inmiddels is men ook bezig met de ontwikkeling van de Mk-3, een nieuwer, meer up-to-date model. “[Mk-1] had enige waarde als productie-pionier, maar het vluchtontwerp is heel anders,” vertelde Musk zijn legioen fans op sociale media. Een verklaring van SpaceX luidde: “Het doel van de test van vandaag was om systemen maximaal onder druk te zetten, dus de uitkomst was niet geheel onverwacht.” Bronnen: BBC / SpaceX

 

Share

Comments

  1. Musk: “I think the actual danger to Boca Chica Village is low but it’s not tiny, so therefore we want super tiny risk. So probably over time it would be better to buy out the villagers, and we’ve made an offer to that effect.”
    Bron: https://www.dallasnews.com/business/technology/2019/10/12/spacex-gives-south-texas-homeowners-more-time-to-consider-buyout-offers/

    • Avatar foto Angele van Oosterom zegt

      Tsja, lastige kwestie, er zullen ook niet zoveel opties zijn. Dat Omelek eiland, voor lancering van SpaceX’kleine(re) raketten, in de Pacific zou ook een upgrade krijgen maar dat is er ook nog niet van gekomen. In Musk’s biografie heeft hij het daar al over. Maar dit zal ook wel veel te duur zijn. Het is afwegen maar het laatste woord zal er nog wel niet over gesproken zijn. Dank voor de link Nico.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: