Site pictogram Astroblogs

Jupiter’s Grote Rode Vlek is helemaal niet aan het verdwijnen

Close-up van het kolkende wolkendek van Jupiter. Vijf recent ontdekte manen van deze planeet hebben nu een naam ontvangen.

Een serie foto’s van de Grote Rode Vlek, gemaakt in de lente 2019, waarop roodgekleurde ‘vlokken’ te zien zijn, die losraken. Credit: Chris Go.

De laatste jaren zijn zowel door sterrenkundigen als door amateur-astrofotografen foto’s van de Grote Rode Vlek van Jupiter gemaakt die duidelijk lieten zien dat de vlek, die al honderden jaren in de equatoriale zone op Jupiter als een enorme storm woedt, in omvang afneemt, dat ‘ie lijkt uiteen te vallen en dat ‘ie zelfs dreigt te verdwijnen. Maar de soep wordt niet zo heet gegeten als ‘ie wordt opgediend, aldus de sterrenkundige Philip Marcus (Universiteit van Californië, Berkeley). De foto’s van de Grote Rode Vlek tonen al jaren roodgekleurde ‘vlokken’ (Engels: flakes), die los raken van de vlek en die de indruk wekken dat er grote wolkenpartijen afbreken van de storm. Op een bijeenkomst op 25 november j.l. van de American Physical Society in Seattle hield hij een voordracht en daarin betoogde hij dat de onderliggende ‘vortex’ van de Grote Rode Vlek – de storm diep in de atmosfeer die ‘m gaande houdt – onverminderd in kracht en omvang is. Het klopt dat er in de lente dit jaar allerlei kleinere wolkenformaties in de Grote Rode Vlek verdwenen en dat er zogeheten ‘stagnatiepunten’ ontstonden, waarvandaan de rode vlokken zich verspreiden, maar dankzij een tweede circulatie, waarbij de vortex van bovenaf verwarmd wordt en van onderen gekoeld, blijft de vortex in stand. Bron: Eurekalert.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten