29 november 2023

China kondigt bouw aan van in de ruimte gestationeerd zonnestation

Tegen het jaar 2035 wil China een 200 ton wegend in de ruimte gestationeerd zonnestation hebben gerealiseerd. Het plan voor deze mega constructie werd recent bekend gemaakt op het zesde Chinees-Russische ingenieursforum dat vorige week in Xiamen in de zuidoostelijke provincie van Funjian werd gehouden.  Een wetenschapper van het China Academy of Space Technology, Wang Li stelde: “Het zonnestation moet het zonlicht gaan opvangen dat de aarde niet bereikt,”  Li is verbonden aan dit zonne-energie programma van CAST.

NASA Solar Poweer Satellite concept credits; NASA

Wang Li: “De energie wordt omgezet in microgolven of lasers en vervolgens draadloos teruggestuurd naar het aardoppervlak voor menselijke consumptie. We hopen de internationale samenwerking te versterken en wetenschappelijke en technologische doorbraken te bereiken, zodat de mensheid de droom van onbeperkte schone energie in een vroeg stadium kan verwezenlijken.” Wang vervolgt: “Vergeleken met traditionele fossiele energie, die in toenemende mate is uitgeput en verantwoordelijk is voor ernstige milieuproblemen, is ruimtegebaseerde zonne-energie efficiënter en duurzamer en biedt het een betrouwbare stroomvoorziening voor satellieten en in door rampen getroffen gebieden of geïsoleerde gebieden op aarde.”

China heeft dit belangrijke onderzoeksprogramma van draadloze energie transmissie via een in de ruimtegebaseerd zonnestation reeds in 2008 voorgesteld.  Het is overigens geen nieuw idee. Een constructie voor zo een in de ruimte gebaseerd zonnestation werd voorgesteld reeds in 1968 toen Peter Glaser, een Amerikaanse ruimtevaartingenieur, een formeel voorstel voor zo een systeem deed*. Het is wel een grote uitdaging. De lancering en installatie van tal van zonnepaneelmodules en de efficiënte draadloze overdracht van mega-energie vergen grote technologische en financiële investeringen. Maar het begin is er. Met een investering van 200 miljoen yuan (28,4 miljoen Amerikaanse dollars) bouwt China een testbasis in Bishan, de gemeente Chongqing in het zuidwesten van China, voor het onderzoek naar krachtige draadloze energietransmissie en de impact ervan op het milieu. Onderzoek op dit gebied zal de ruimtewetenschap en innovatie van het land in opkomende industrieën zoals commercieel ruimtetransport stimuleren,” aldus Wang. Bron: China Space Daily /  Xinhua.news

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: