13 juli 2024

Plek waar de Vikramlander op de maan crashte gevonden door de Lunar Reconnaissance Orbiter

In groen de plekken waar restanten van de Vikram lander gevonden zijn, in blauw de plekken waar het maanlandschap door de inslag veranderde. Credits: NASA/Goddard/Arizona State University.

Het zou een zachte landing moeten worden op 600 km van de zuidpool van de maan, maar het werd een harde crash. Op 7 september sloeg de Vikram lander van de Indiase Chandrayaan 2-missie hard in op het maanoppervlak en sindsdien werd er niets meer van vernomen. De vraag was toen wáár de Vikram terecht was gekomen en of die plaats van de crash nog gevonden zou kunnen worden. Met de camera van de Lunar Reconnaissance Orbiter van de NASA werd op 17 september een mozaïekfoto gemaakt van het gebied waar de crash ergens moest hebben plaatsgevonden en die foto werd op 26 september gepubliceerd. Iedereen werd opgeroepen om mee te zoeken naar aanwijzingen van de inslag en het was de Indiër Shanmuga Subramanian die korte tijd later iets zag, een brokstuk dat op de foto hierboven met S is weergegeven. Hij gaf het door aan het team van de LRO en die zijn toen dat gebied verder gaan onderzoeken met de LROC en het blijkt gelijk bingo. Het brokstuk dat Subramanian zag lag 750 meter van de plek vandaan waar Vikram was ingeslagen. Het bleek dat Vikram was ingeslagen op een plek met coördinaten 70,8810°Z, 22,7840°O op een hoogte van 834m op de maan.

Een foto die het verschil laat zien tussen de foto vóór de inslag en ná de inslag. De inslagplek staat in het midden van de foto met de donkere stralen en witte halo. Credits: NASA/Goddard/Arizona State University

De foto’s vóór en ná de inslag. Credits: NASA/Goddard/Arizona State University

Bron: NASA.

Share

Comments

 1. G. Janssen zegt

  Het wordt zo langzamerhand wel een vuilnisbelt op de maan, jammer. Het is te hopen dat in de toekomst door de bezoekende naties de rommel wel opgeruimd gaat worden. We hebben al een groot gedeelten van onze planeet naar de knoppen geholpen, het is te hopen dat dat niet gaat gebeuren met de resterende planeten en manen in ons zonnestelsel. Maar ik vrees met vele vrezen dat dat wel niet zal gebeuren.

  • Erik van der Veen zegt

   “wel een vuilnisbelt op de maan” dat valt volgens mij nog wel mee. Ik denk dat je met je rover 10 jaar over het maanoppervlak kan rijden zonder een van de apollo landingsplaatsen te vinden als je niet weet waar je moet zoeken. noch 1 van de crashsites.

   Van de andere kant denk ik dat er over 100 jaar zware industrie op de maan te vinden is.. Of we daarmee een toch verder al dode maan naar de knoppen kunnen helpen vraag ik me af.

   De manen en planeten hebben echt wel meer mee gemaakt in hun leven dan wat wij hen kunnen aandoen.

Speak Your Mind

*