30 november 2023

AI robotassistent CIMON-2 op weg naar het ISS

Donderdag op 5 december j.l. vertrok de SpaceX Commercial Resupply Services missie 19 uit Cape Canaveral met aan boord de CIMON-2, de Crew Interactive MObile CompanioN. ‘Robonaut’ CIMON-2 is een in Duitsland ontwikkelde en gebouwde astronaut-assistent die net als zijn voorganger CIMON-1 te werk zal worden gesteld in de Europese onderzoeksmodule van Columbus. CIMON is een robotische asistent uitgerust met kunstmatige intelligentie (AI) en ontworpen voor interactie tussen mens en machine. Hij kan bijvoorbeeld reparatie-instructies weergeven op basis van het herkennen van stemcommando’s. Het CIMON-1 prototype landde op 27 augustus j.l. na 14 maanden op het ISS te zijn geweest, op aarde en is nu terug bij Airbus in Friedrichshafen. Het Duitse ruimtevaartcentrum, Deutsches Zentrum für Luft – und Raumfahrt in Bonn of DLR, heeft het technologie-experiment van Airbus in Friedrichshafen en Bremen laten uitvoeren met financiering van het Duitse federale ministerie van Economische Zaken en Energie (BMWi). CIMON’s AI is gebaseerd op IBM’s Watson-technologie. Medische experts van de Ludwig Maximilian Universiteit in München zijn verantwoordelijk voor supervisie over het experimenteel onderzoek met CIMON. CIMON-1 werd op 15 november 2018 in gebruik genomen als ’s werelds eerste AI-systeem op het ISS, dat de Duitse ESA-astronaut Alexander Gerst assisteerde*.

CIMON-2 robot assistent credits; DLR

“Met CIMON-2 willen we voortbouwen op het succesvolle CIMON-1 prototype demonstratiemodel”, aldus Christian Karrasch, CIMON projectmanager bij de DLR. CIMON-2 blijft 3 jaar in het ISS. Een op kunstmatige intelligentie gebaseerde mobiele applicatie kan nuttig zijn aan boord van het ISS. CIMON-1 was getraind om bemanningslid Alexander Gerst bij te staan en naar zijn commando’s te luisteren. Karrasch: “CIMON-2 heeft meer gevoelige microfoons en een geavanceerder oriëntatiegevoel. De AI-mogelijkheden en stabiliteit van de complexe softwaretoepassingen zijn ook aanzienlijk verbeterd.” Een andere belangrijke stap in de evolutie van CIMON is de langere levensduur. “Tijdens deze operationele periode zullen we denken aan verdere stappen, zoals het uploaden van de AI naar een ISS-cloud. Dit zou een mijlpaal zijn in de geleidelijke evolutie van een volledig autonoom hulpsysteem. Op verre ruimtereizen kan het de bemanning assisteren op momenten zonder permanente gegevensverbinding met de aarde. En een specifieke toepassing op aarde is bv het assisteren van mensen bij complexe taken in gebieden met een slechte infrastructuur.”

IBM is verantwoordelijk voor de implementatie van kunstmatige intelligentie voor CIMON. Matthias Biniok, IBM Lead Watson Architect voor Duitsland wijst op een bijzondere eigenschap van CIMON:  “Toen het voor het eerst werd geïmplementeerd op het ISS, bewees CIMON dat het niet alleen de inhoud binnen de gegeven context kon begrijpen, maar ook de intentie erachter. Maar CIMON-2 gaat nog een stap verder. M.b.v. de IBM Watson Tone Analyzer van de IBM-cloud in Frankfurt is CIMON nu in staat om de emoties van de astronauten te evalueren en op de juiste manier op de situatie te reageren als dit door de astronauten wordt gewenst of als de emotionele analysecapaciteiten ervan getest worden als onderdeel van een experiment. Hierdoor kan CIMON-2 naar behoefte overstappen van een wetenschappelijk assistent in een empathische metgezel.”Bronnen: Tweakers, SpaceDaily, DLR

*Een team van ongeveer 50 mensen van DLR, Airbus, IBM en LMU werkt sinds augustus 2016 aan de implementatie van CIMON. Het prototype voor het technologie experiment beleefde zijn wereldpremière op 15 november 2018, toen het ESA-astronaut Alexander Gerst gedurende 90 minuten assisteerde. CIMON’s naam is gedeeltelijk een verwijzing naar ‘Professor Simon Wright’, de robotassistent – of ‘vliegend brein’ – in de Japanse sciencefictionreeks ‘Captain Future’.

 

 

Share

Comments

  1. Erik van der Veen zegt

    “CIMON2: What are you doing, Dave? This mission is too important for me to allow you to jeopardize it.”

  2. Daisy … Daisy …

  3. Geef mij maar Racter, Ik bewaar zij brein nog steeds op een floppy van mijn Amiga computer samen met een doos vol virussen en Guru bootschappen 🙂 . https://web.stanford.edu/group/SHR/4-2/text/dialogues.html voor een paar pittige conversaties.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: