17 april 2024

Chinese sterrenkundigen stuiten op een klasse dwergstelsels zónder donkere materie

Eén van de dwergstelsels die bijna geheel uit baryonische materie bestaat, UGC7920. Credit: DECaLS-DR8

Een team van Chinese sterrenkundigen van diverse instituten (National Astronomical Observatories of the Chinese Academy of Science, Peking University and Tsinghua University) heeft een groep van maar liefst 19 dwergsterrenstelsels ontdekt die bijna geheel bestaan uit gewone (‘baryonische’) materie en die bijna geen donkere materie kennen. En da’s precies het omgekeerde wat men normaal bij dwergststelsels aantreft, zoals bij de dwergstelsels in de Lokale Groep, de groep van sterrenstelsels waar het Melkwegstelsel en het Andromedastelsel ook toe behoren. ‘Normaal’ treft men bij grote stelsels zoals de Melkweg aan dat de massa voor slechts 4,6% bestaat uit gewone materie en de rest van de massa in de vorm van donkere materie, de materie die we niet direct kunnen zien, maar wiens aanwezigheid we wel indirect kunnen afleiden uit de zwaartekrachtseffecten ervan. Bij de dwergstelsels in dat Lokale Groep is de hoeveelheid donkere materie zelfs nog groter.

Een simulatie van het kosmische web van gewone en donkere materie in het heelal. Credit: NAOC.

Maar nu heeft men dus dwergstelsels ontdekt zonder een grote hoeveelheid donkere materie. Gebruikmakend van de gegevens van de (ALFA) catalogue en van de 7e Data Release of the Sloan Digital Sky Survey, vond een onderzoeksgroep onder leiding van Prof. GUO Qi van NAOC in een groep van 324 dwergstelsels 19 dwergstelsels buiten de Lokale Groep die verstoken blijken te zijn van donkere materie. Baryonische materie blijkt in die stelsels tot minstens de helft van hun schijnbare straal de overheersende hoeveelheid van de materie te vormen. Dat lijkt in tegenspraak te zijn met het heersende model van de CMD, de cold dark matter. Een alternatief model van warme, donkere materie, ook wel ‘fuzzy’ donkere materie genoemd, lijkt een betere verklaring te geven voor het bestaan van deze nieuwe ‘klasse’ van dwergstelsels. Het is overigens niet voor het eerst dat men dwergstelsels zonder veel donkere materie vindt. Zo is daar het dwergstelsel NGC 1052-DF2, waar veel onderzoek naar gedaan is en dat ook weinig donkere materie lijkt te bevatten. Bron: Eurekalert.

Share

Comments

  1. Alleen Dwerg galaxies zijn gevonden zonder interne donkere materie.
    Mijn suggestie is: dat deze dwergen gebruik moeten maken van de donkere materie van naast liggende normale galaxies. met veel externe donkere materie.

    Dwarf Galaxies and their relation with Dark Matter based Galaxy Anchor Black Holes (GABHs).
    http://vixra.org/pdf/1301.0050v4.pdf

    • Wim van Gogh zegt

      Leo, zoals ik het lees gaat het over stelsels waarvan de beweging helemaal verklaard kan worden met het werk van ons aller Einstein. Ze kunnen het dus doen zonder dat merkwaardige goedje. “Donkere materie” is in de berekeningen een “open variabele”; een variabele waaraan een waarde wordt toegekend van zodanige grootte dat de berekening kloppend wordt met de waarneming. In dit geval is dat een 0.

  2. Wim: Je ziet dus hoe knap ze kunnen rekenen! Tot het moment dat net zoals bij de Hubble constante de dijken doorbreken.

  3. Wim:
    Kijk ook eens naar:
    The Biggest Blunders In Astrophysics: Splitting, Repelling, accelerating and Merging Black Holes.
    see: https://bigbang-entanglement.blogspot.com/2019/12/the-biggest-blunder-in-astrophysics.html

  4. Ik zie dat je verwijst naar je eigen blog-site, of althans een site waar jij je medewerking aan verleend. 😉

    Nu is mijn leesvaardigheid van de Engels taal niet van een hele hoog peil, maar ik zie bij het rijtje van de grootste miskleunen in de astrofysica niet genoemd:
    – De introductie van de Donkere Materie.

    Beetje een gemiste kans. 😉

    Ondanks uitgebreide zoektochten is er nog niks gevonden dat ‘materialisatie’ van DM vormgeeft.
    DM is slechts hypothetisch, en alleen ‘practisch’ bij rekensommen aan grote stelsels…
    Me dunkt dat men nog niet alle baryonen (en mesonen in vrije natuur?) heeft kunnen detecteren.
    Maar wellicht bestaat DM uit niks anders dan een web van (eveneens hypothetische ) gravitonen.

    Groet, Paul

    • @Paul, ik begrijp uit je laatste 2 zinnen dat je wel in DM gelooft maar het gewoon een andere naam wil geven :-). Vera Rubin e.a. hebben duidelijk gemaakt dat de wetten van Keppler pas opgaan voor de rotatie van sterrenstelsels als er extra onzichtbare massa wordt toegevoegd, hoe je het noemt maakt niet uit.

      • @Nico
        Volgens de tellingen bestaat Het Al uit
        5% Baryonen
        27% DM
        68% DE

        Als ik vermoed dat die DM zou bestaan uit baryonen (3 quark) en mesonen(een binding van 2 quark), vind ik niet dat ik een sterk geloof heb aan DM.
        ( Geloof en religie horen sowieso niet in de natuurkunde thuis. Je moet zeker weten. 😉 )
        Het stukje baryonen wordt simpelweg groter: we kunnen gewone materie niet allemaal terugvinden/detecteren.

        Het graviton is (nog) niet gevonden. Maar als ons ‘wereldbeeld’ klopt, moet er toch iets zijn wat de (zwaarte)kracht overbrengt…
        Of als ons beeld niet klopt: is DM wellicht niet nodig. Maar dan zijn we verder van huis, er tasten we in het Dark. 😉

        Groet, Paul

Speak Your Mind

*