2 december 2023

Radioamateurs opgelet: probeer als eerste de OPS-SAT te detecteren!

Impressie van de OPS-SAT in de ruimte. Credit: ESA.

De ESA heeft radioamateurs opgeroepen om binnenkort alert te zijn en met hun apparatuur uit te kijken naar signalen van de OPS-SAT. Da’s een kleine satelliet –  een samenstelling van drie cubesats – die op 17 december a.s. zal worden gelanceerd, mits het weer meewerkt uiteraard. Ondanks z’n kleine afmetingen (30 x 10 x 10 cm, exclusief zonnepanelen en UHF antenne), zit OPS-SAT bomvol instrumenten, die vooral bedoeld zijn om nieuwe software voor in de ruimte uit te testen. Op 17 december zal ‘ie met een Russische Sojoez raket vanaf lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana worden gelanceerd, samen met de grote Cheops satelliet, die op exoplaneten gaat jagen.

De OPS-SAT. Credit: ESA.

De lancering gebeurt volgens een strakke planning, dinsdag 17 december om 08:54:20 UTC, welgeteld 15044,6 seconden later gevolgd door het lolaten van de OPS-SAT in de ruimte (T+15044.6 seconden), da’s om 13:05:04 UTC – hoezo naukeurig. En 15 minuten later zal de satelliet via z’n UHF antenne een gecodeerd signaal beginnen uit te zenden (zie de box hieronder voor alle details daarvan).

En da’s het signaal dat radioamateurs zo snel mogelijk moeten zien te ontvangen. De eerste drie die dat namelijk lukt (en wel volgens bepaalde instructies, die de ESA geeft – zie de bron) krijgen een geheel verzorgd bezoek aangeboden aan het vluchtleidingscentrum van de ESA in Darmstadt, maart 2020. Meer info: ESA.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: