24 mei 2024

AstroTweets van de Week

Credit foto achtergrond: HUDF/Hubble/NASA/ESA

Dinsdag a.s. is niet alleen het Gala van de Sterrenkunde, maar worden ook de namen bekendgemaakt van de wereldwijde campagne #ExoplaneetZoektNaam.

Hubble heeft de interstellaire komeet Borisov gefotografeerd.

Woehahaha, NASA´s OSIRISREx heeft kennelijk hulp gehad van het in kaart brengen van planetoìde Bennu, om een goede landingsplek te kiezen. Mmmmm, waar is dat ook weer de schaduw van= ±/D

Europa´s röntgen-ruimtetelescoop XMM-Newton was deze week jarig. Hij is twintig jaar actief in de ruimte. ESA, gefeliciteerd!

Share

Comments

 1. Cees Klaris zegt

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/20033037/

  “Less than 50 years after the first detection of an extrasolar X-ray source, these observatories have achieved an increase in sensitivity comparable to going from naked-eye observations to the most powerful optical telescopes over the past 400 years.”

  “In minder dan vijftig jaar na de eerste detectie van röntgenstraling niet afkomstig van de Zon hebben deze observatoria een toename in gevoeligheid geboekt wat vergelijkbaar is met waarnemen met het blote oog tegenover observeren met de meest krachtige telescopen in 400 jaar tijd.”

  Met alweer vijf missie extensies achter de rug voor Newton gaat ESA nu vanuit dat ze over 10 jaar mogelijk ook een dertigste (!) verjaardag zullen kunnen vieren dankzij de zeer goede conditie van het instrument. En dat ondanks de stroom aanvragen voor observatie tijd die acht keer meer bedraagt dan is beschikbaar. De opvolger heet ATHENA (Advanced Telescope for High Energy Astrophysics) die dan voortborduurt op de resultaten behaald met Chandra, XMM-Newton en alle röntgen observatoria sinds 1962. Zoals gebruikelijk zal het instrument na succesvolle lancering (2030) worden vernoemd naar een bekende naam met of zonder prijsvraag en het zou toch wat zijn als Newton tegen die tijd nog operationeel is. De limiterende factor is voornamelijk brandstof aan boord wat genoeg moet zijn tot 2031.

 2. Daily Shorts zegt

  heelalzijdank, gelukkig geen moederpluis geworden

Speak Your Mind

*