24 mei 2024

Marine piloot UFO video ‘Tic Tac’ verbreekt na 15 jaar stilzwijgen

Chad Underwood is de voormalig Marine piloot die tijdens het uitoefenen van zijn functie vanuit zijn Super Hornet F-18 straaljager de beroemde Tic Tac of FLIR1 video schoot van een vermeende UFO boven de Stille Oceaan in 2004. Na 15 jaar gezwegen te hebben heeft hij recent in een interview met New York magazine de stilte doorbroken. Underwood opereerde destijds vanaf de gevechtscarrier de USS Nimitz die op trainingssessie was. Ongewone objecten waren door de USS Nimitz, welke zich die dag, de 14de november, zo een 100 km ten westen van San Diego bevond, al dagen in het vizier. Men omschreef het object als witachtig van kleur,  langwerpig zonder vleugels of ramen. Underwood steeg die dag op vanaf het schip. Chad Underwood’s interview werd donderdag 19 december j.l. gepubliceerd.* Hieronder een samenvatting.

UFO credits; US Department of Defense

Underwood bedacht de term ‘Tic Tac’ voor het langwerpig, vleugelloos object. Zijn video fragment veroorzaakte de nodige opheft in september 2019 toen het Pentagon bevestigde dat het om authentiek materiaal ging**. Een meer persoonlijk relaas volgt nu in het interview. Tot deze dag, zo geeft hij toe, kan hij nog steeds niet zeggen dat het object van een buitenaardse afkomst is, hij weigert te speculeren.

Een samenvatting van het interview;
Ongeveer twee weken lang had de Ticonderoga-klasse kruiser de USS Princeton, onderdeel van Carrier Strike Group 11, een mysterieus vliegtuig gevolgd op een geavanceerde AN/SPY-1B radar. De radarcontacten waren zo onverklaarbaar dat het systeem zelfs werd uitgeschakeld en opnieuw werd gestart om te controleren op bugs – maar operators bleven het onbekende vliegtuig volgen. Op 14 november zei commandant David Fravor dat hij in een F/A-18F Super Hornet vloog toen hij visueel contact maakte met het object, dat onder water leek te duiken, boven water kwam en uit het zicht verdween toen hij het probeerde te naderen.

Toen Fravor op het dek van de Nimitz landde, maakte Underwood zich op om zijn eigen trainingsrun uit te voeren. Fravor vertelde Underwood over de bizarre ontmoeting en drong er bij Underwood op aan zijn ogen open te houden. Underwood antwoordde dat de radarploeg van de Princeton al een object had gemeld waarvan ze wilden dat de jagers probeerden op te sporen. ‘Dus gaan we naar ons aangewezen trainingsgebied. We zijn niet per se op zoek naar iets, maar de Princeton had een ‘specifiek object’ waarop ze wilden dat we gingen jagen, bij gebrek aan een beter woord hiervoor. ‘En opeens kreeg ik deze flits op mijn radar’, herinnerde Underwood zich in het nieuwe interview. Underwood schatte dat het object op ongeveer 20 mijl afstand was en hij was in staat om het vast te leggen met zijn infrarood-pistoolcamera (FLIR) aan de linkervleugel van het vliegtuig .

‘Wat mij het meest opviel, was hoe grillig het zich gedroeg. En wat ik bedoel met ‘grillig’ is dat de veranderingen in hoogte, snelheid en aanzicht gewoon anders waren dan andere luchtdoelen die ik ooit eerder ben tegengekomen,’ vertelde Underwood in het interview. ‘Omdat vliegtuigen, of ze nu bemand of onbemand zijn, nog steeds aan de natuurwetten moeten voldoen. Ze moeten een of andere lift, een of andere voortstuwingsbron hebben. De Tic Tac deed dat niet. Het ging van ongeveer 15 km naar, weet je, 30 m, in enkele seconden en zonder sonische schokgolf, wat niet mogelijk is,’ aldus Underwood.

‘Als het de natuurkunde gehoorzaamde als een normaal object dat je in de lucht zou tegenkomen – een vliegtuig of een kruisraket, of een soort speciaal project waar de overheid je niet over vertelde – zou dat logischer voor mij zijn geweest. Het deel dat onze aandacht trok, was hoe het zich niet gedroeg binnen de normale natuurwetten,’ aldus Underwood. ‘Normaal zie je dat motoren een warmtepluim uitstoten. Dit object deed dat niet. De video toont een warmtebron, maar de normale kenmerken van een uitlaatpluim waren er niet. Er was geen teken van voortstuwing,’

Underwood zei dat het object veel te hoog vloog om een vogel  te kunnen zijn, en verwierp het idee van een weerballon vanwege zijn grillige en plotselinge bewegingen. Een andere marine vlieger  opperde ook het idee dat het een soort meteorologisch fenomeen was, gezien de meerdere radar en visuele contacten gemaakt door zowel de Princeton- als meerdere Hornet-piloten. Underwood was niet in staat het idee uit te sluiten dat het object een soort zeer geavanceerd, geclassificeerd Amerikaans militair project was – maar hij merkte op dat hij geen debriefing kreeg die hem waarschuwde voor het geheime project, zoals in andere scenario’s zoals een piloot toen hij per ongeluk geclassificeerde vliegtuigen tegenkwam.

Tot op de dag van vandaag weet Underwood niet zeker wat het object was en hij weigert te speculeren. ‘Ik heb nooit gezegd dat dit is wat ik denk dat het was of speculeren over wat ik denk dat het was’, zei hij. ‘Dat is niet mijn taak. Maar ik zag iets. En het werd ook met het oog waargenomen door zowel mijn commandant Dave Fravor als de commandant van het Marine Corps Hornet-squadron die daar ook was. ‘ Ik wilde op geen enkel moment speculeren over wat ik dacht dat dit ding was – of geassocieerd worden met, weet je, ‘buitenaardse wezens’ en ‘buitenaardse vliegtuigen’ en ‘al dat soort dingen’. Ik heb zoiets van: ‘Nee. Ik wil geen deel uitmaken van die gemeenschap. Het is precies wat we een UFO noemen. Ik kon het niet identificeren. Hij vloog. En het was een object. Zo simpel is het, ‘zei hij. ‘Ik zal de nerds laten uitrekenen wat het waarschijnlijk was. Ik was toevallig degene die de video terugbracht.’ Het uitgebreide interview, zie link hieronder. Bronnen: Daily Mail / New York Magazine / History Channel

*http://nymag.com/intelligencer/2019/12/tic-tac-ufo-video-q-and-a-with-navy-pilot-chad-underwood.html

***Het nieuws dat de marine de drie video’s beschouwt – onofficieel bekend als “FLIR1”, “Gimbal” en “GoFast” – als voorbeelden van UAP’s verscheen voor het eerst op The Black Vault, een website die gespecialiseerd is in vrijgegeven overheidsdocumenten. “FLIR1” is van 14 november 2004, en “Gimbal” en “GoFast” zijn van 21 januari 2015. Joseph Gradisher, officiële woordvoerder van de plaatsvervangend hoofd van marineoperaties voor informatieoorlogvoering, benadrukte tegen History Channel dat deze video’s slechts enkele vertegenwoordigen van de UAP-waarnemingen die de marine onderzoekt.

Share

Comments

 1. Het is maar een idee natuurlijk, maar stel dat het een classified man made object is met speciale software en gemaakt met geavanceerde materialen. Het is zo dat het begrip AI in essentie geprogrammeerde algoritmen zijn die middels machine learning efficiënter en ‘slimmer’worden. Zo’n object kan daardoor heel anders met onze natuurkundige wetten omgaan. Snelheden onder en boven water, hoog in de lucht, geen zichtbare voortstuwing die men niet kan thuisbrengen doordat het object in staat is dat te kunnen toepassen (effectiever/slimmer)
  In dat geval lijkt mij dat de ontwerpers van het object daar om verschillende redenen dat liever onder de pet houden.
  Die zijn zich vast rot geschrokken 😉

  Zo heeft Elon Musk over AI een duidelijke mening.’
  Citaat”Zo noemde hij kunstmatige intelligentie in 2014 “de grootste existentiële bedreiging” en vergeleek hij het met het oproepen van een demoon. Dit is waarschijnlijk ook van de redenen geweest om zijn bedrijf OpenAI van de hand te doen. Dit bedrijf richt zich op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en kreeg deze zomer een enorme zak met geld van Microsoft.”
  Lees verder:
  https://www.want.nl/elon-musk-a-i-banen-overbodig/

  • Erik van der Veen zegt

   We weten gewoon niet wat het is en deze piloot kan of wil het ook niet vertellen. Hij claimt dat het natuurwetten leek te schenden. Geen sonische schokgolf bij bewegingen sneller dan het geluid. Geen herkenbare warmtebron voor voortstuwing. Ik heb ook geen verklaring maar de verklaring dat het dan een door mensen in het geheim gemaakt object betreft vindt ik eigenlijk net zo onwaarschijnlijk als de gedachte dat het buitenaards was.

   Als er een dergelijke ontwikkeling gemaakt zou zijn, dan lijkt het me namelijk vrij onmogelijk om dat 15 jaar of meer geheim te houden… Dat kan niet één iemand bedacht en gefabriceerd hebben. Plus als één iemand dit kan bedenken, dan zal een andere wetenschapper in hetzelfde vakgebied ook vast niet heel veel later hetzelfde idee hebben.

   Maar eerlijk is eerlijk buitenaardsen die hier een beetje kat en muis komen spelen met Amerikaanse Jagers… Ook dat lijkt niet heel plausibel

  • Erik van der Veen zegt

   Dat het een door mensen ontwikkelde AI zou zijn lijkt me nog verder gezocht… Ik werk ik de IT en weet vrij goed hoe de huidige ontwikkelingen in AI verlopen. We kunnen nu net een beetje dingen met machine learning die tot de verbeelding spreken, Maar 15 jaar geleden was het echt nog zeer primitief. Je kan daar denken dat de Amerikaanse defensie altijd x jaar voorloopt op de rest van de wereld, maar in dit vakbgebied is daar geen sprake van… om chips te maken heb je enorme gespecialiseerde apparatuur nodig waarbij ons nederlandse ASML de absolute top vertegenwoordigd.. Al zeker 25 jaar. Er is echt niet ergens een bedrijfje die één enkel exemplaar heeft gebouwd van een machine die meer dan 20 jaar voor loopt op de huidige techniek.

 2. Angele van Oosterom zegt

  In dat geval blijft Nick Bostrom’s boek ‘Superintelligence’ (Oxford Uni Press, 2016) een aanrader. Een flink deel ervan betreft o.a. ook het ‘AI takeover’ scenario, een netelige kwestie.Hij deelt de AI al op in vier verschillende types a.h.w. een soort kaste systeem al naar gelang hun capaciteiten, ‘genies, oracles, sovereigns, tools, en draagt ook al mogelijke oplossingen aan voor als het uit de hand loopt.

  Maar een dergelijk scenario is m.i. bij deze opnamen ook zeker niet uit te sluiten. Zelf zou ik ook het eerst denken aan een geclassificeerd object.

 3. Wybren de Jong zegt

  Veel informatie in documentaire van History channel:
  Unidentified: Naval Pilots Witness UFOs (Season 1) | History
  http://www.youtube.com/watch?v=kZyNMqcpFm8

  • Dankjewel voor de tip van de documentaire Wybren. Heel interessant.
   @Paul, een soort fata morgana kan haast niet. Dan denk ik eerder een holografisch hoogstandje.

   • Enceladus zegt

    Gezien het feit dat er geen sonische schokgolf was, denk ik ook aan een soort verdedigingssysteem waarbij het beeld van het toestel naar elder wordt geprojecteerd. Daarvoor zou je zeer geavanceerde holografische technieken nodig hebben.

    Stel je voor dat je radar- en coventionele beelden daardwerkelijk (ogenschijnlijk) kunt verplaatsen. Dan ben je als het ware onzichtbaar.

    Groet,
    Gert (Enceladus)

    • Over onzichtbaar gesproken..ik kwam deze tegen:

    • Angele van Oosterom zegt

     Toen de UFO in de oceaan verdween werd er door de piloten een ‘verstoring’ van het wateroppervlak waar genomen. Een beeld projectie zou dit niet veroorzaken.
     Hieronder quote en artitkel;
     “Two fighters were diverted to intercept one of the strange objects. When they first arrived on the scene, the pilots didn’t see any flying objects. But they did observe what the lead pilot, Commander David Fravor, later referred to as a “disturbance” in the ocean. The water was churning, with white waves breaking over what looked like a large object just under the surface.

     Then they noticed one of the objects flying about 50 feet above the water. Fravor, the commander of the elite Black Aces squadron who was a Top Gun program graduate with more than 16 years of flying experience, described it as about 40 feet long, shaped like a Tic Tac candy and with no obvious means of propulsion: “It’s white. It has no wings. It has no rotors. I go, ‘Holy sh*t, what is that?'”

     https://www.history.com/news/uss-nimitz-2004-tic-tac-ufo-encounter

   • Waarom zou dat niet kunnen dan? 😕

    Groet, Paul

    • Piloten constateerden een verstoring van het wateroppervlak toen de UFO in de oceaan verdween.
     Piloten ontdekten tijdens hun testvluchten mysterieuze radarsporen. Aanvankelijk dachten ze dat het aan de radar lag en niet zozeer aan fysiek aanwezige objecten in het luchtruim.Totdat het object tijdens zo’n vlucht werd waargenomen én zichtbaar was op het nieuwe radarsysteem.
     Piloten nemen vaker phantom tracks op de radar waar, maar deze waren in de lucht aanwezig. Verschillende piloten hadden dezelfde ervaringen. Dat is ook wat anders dan dat 1 piloot iets heeft waargenomen.

     Ik sluit daarom een soort van fata morgana uit. Een fata morgana die met een rotgang tussen twee vliegtuigen door gaat en bijna een botsing veroorzaakt?

     • Angele van Oosterom zegt

      Meer specifiek, het water ‘was churning’, zoals deze David Fravor stelde, dit betekent ‘draaide heftig’ (Eng. Cambridge Dictionary; to move something, especially a liquid with great force; The sea was churned up by heaving winds.) Kun je een beeldprojectie bedenken die zodra deze op het water geprojecteerd wordt, het water heftig doet draaien? In het artikel hieronder stelt een groep MIT onderzoekers dat een laserstraal bv niet interageert met water, behalve als ze er nanodeeltjes, i.d. goud, aan toevoegen. Ze zagen ‘a current of liquid flowing rapidly along the direction of the beam.’ Maar dit gebeurde niet als er geen deeltjes aan toegevoegd waren.
      https://www.technologyreview.com/s/608737/engineers-turn-a-laser-beam-into-a-stream-of-liquid/

      Monique, bedankt voor de toelichting.

 4. Oh jeetje… we zijn ontdekt!
  En zij willen klaarblijkelijk geen ‘innig’ contact.
  Hmm, dat betekend niet veel goeds. 😉

  De meningen hier boven in ogenschouw genomen, lijkt het me dan nog het meest voor de hand te liggen dat de waarnemingen een soort van Fata Morgana zijn…
  Men heeft kennelijk nog niet geprobeerd een UFO naar beneden te halen? 😕

  Groet, Paul

 5. Volgens mij is het een zwart vlekje, nu graag de hele opname van deze “encounter”…. Aangezien het een infra-rood opname is valt er niets te zeggen over of het wel of niet een vleugelloos object is, immers die geven produceren geen warmte. M.i. zijn dit propaganda verhalen richting Rusland en China die dan moeten geloven dat de Amerikanen een nieuwe generatie voortstuwing hebben ontwikkeld die spot met de zwaartekracht. zie patent: https://www.ineffableisland.com/2011/11/patent-claims-anti-gravity-device-could.html

  • Onbekenden hebben cruciale opnames gewist lees ik net.Top-Secret UFO Files Could ‘Gravely Damage’ US National Security if Released, Navy Says “November 2019, several naval officers who witnessed the incident aboard the Nimitz told Popular Mechanics that they had seen a much longer video of the encounter that was between 8 and 10 minutes long. These original recordings were promptly collected and erased by “unknown individuals” who arrived on the ship by helicopter shortly after the incident, one officer said.” Bron: https://www.livescience.com/navy-confirms-secret-ufo-video.html (13 jan 2020)

 6. Angele van Oosterom zegt

  Nog ter info; er is wel een patent van de Amerikaanse marine welke de ‘HAUC, Hybrid Aerospace / Undersea Craft.’ betreft:

  https://patents.google.com/patent/US10144532B2/en

  https://metro.co.uk/2019/04/18/us-navy-secretly-designed-super-fast-futuristic-aircraft-resembling-ufo-documents-reveal-9246755/
  Dit betreft 2016, misschien een poging tot kopie UAP..

Speak Your Mind

*