28 maart 2024

Pioneer 10 zal als eerste ruimtevaartuig in de buurt van een andere ster komen

De posities waar de Pioneer 10 en 11 en de Voyager 1 en 2 zich nu bevinden. Bron: https://www.nasa.gov/mission_pages/voyager/multimedia/pia14112.html Credit: NASA.

In de jaren zeventig werden vier ruimtevaartuigen gelanceerd die onderzoek hebben gedaan aan de buitenplaneten van ons zonnestelsel, de Amerikaanse Pioneer 10 en 11 en de Voyager 1 en 2. De laatste twee zijn nog altijd alive and kicking, met de eerste twee is geen contact meer. Van alle vier de ruimtevaartuigen is hun positie, richting en snelheid bekend. Een tweetal sterrenkundigen, Coryn Bailer-Jones en Davide Farnocchia (Max Planck Institute for Astronomy resp. Jet Propulsion Laboratory) heeft nu op basis van gegevens van de Gaia satelliet van de positie van nabije sterren berekend wanneer de vier ruimtevaartuigen bij andere sterren aan zullen komen.

Artistieke impressie van de Pioneer 10 tijdens zijn reis door de interstellaire ruimte. Credit: NASA/JPL

Uit hun berekeningen blijkt dat ze alle vier komend miljoen jaar in de buurt van zo’n 60 sterren zullen komen. Bij tien daarvan komen ze binnen een afstand van 2 parsec, da’s 6,5 lichtjaar. Van het viertal is Pioneer 10, die in 1972 werd gelanceerd, de eerste die in de buurt van een andere ster dan de zon komt. Dat zal de oranjerode ster HIP 117795 in Cassiopeia zijn, waar de Pioneer 10 over 90.000 jaar met een snelheid van 291 km/s op een afstand van 0,231 pc (0,75 lichtjaar) langs zal vliegen. Is er ook nog een moment dat één van die vier letterlijk tegen een andere ster zal botsen of zal worden ingevangen in diens zwaartekrachtsveld? Nou, dat duurt nog wel even, want Bailer-Jones en Farnocchia hebben berekend dat dat nog wel 10^20 jaar zal duren. Hier het vakartikel met de berekeningen, verschenen in de Research Notes of the AAS (2019). Bron: Phys.Org.

Share

Comments

  1. Het is natuurlijk leuk om te bekijken welke van de vier van deze sondes het eerst bij een ster uit zou komen, maar ik denk dat geen van deze 4 sondes ooit een andere ster zal gaan bereiken.
    De ontwikkelingen in de ruimtevaart staan niet stil en afgezien van het feit dat er nu nog geen concreet zicht is op ruimtevaartuigen die significant sneller gaan dan de genoemde 4, valt wel te verwachten dat we in de komende 100 tot 1000 jaar echt wel ruimtevaartuigen zullen maken die ettelijke malen sneller kunnen dan nu.

    Dus ergens zal er iemand op het idee komen om de pioneers en voyagers gewoon weer te gaan ophalen om ze in een museum te kunnen plaatsen. Net als die Tesla van Musk, die staat over X jaar gewoon in het hoofdkantoor van spaceX, daar durf ik vergif op in te nemen.

  2. We zouden nu al veel sneller kunnen met de ouderwetse brandstof raket.
    Maar dat is geen doel op zich.

    Al hoewel een redelijk simpele boei met een zeer grote antenne wel een mooi meetstation zou zijn.

  3. Het getoonde plaatje van NASA is van 2011-04-27… een beetje oud, en dus niet meer juist. 😉
    De getoonde 5(!) ruimtevaartuigen zijn ondertussen ruim verder.

    Groet, Paul 🙂

  4. ” 10^20 jaar …”

    Hmm, we zitten nu op ca. 1,4 * 10^10 jaar na de BigBang.

    Volgens mij kan niemand nu voorspellen hoe groot de kans is dat er dan nog ‘Het Heelal’ bestaat, laat staan of de berekeningen ook maar ergens toe doen.
    Geen enkele ster** van nu is er over pak-um-beet 100 triljoen jaar nog, dus kan de baan van de evt. ster waar op gebotst wordt ook niet berekend worden.

    En ook Zwarte gaten van nu kunnen tegen die tijd best eens verdampt zijn d.m.v. Hawkingstraling.

    Groet, Paul

    ** Met uitzondering misschien wel (bruine) Dwergsterren die we nog niet eens kunnen waarnemen.

Speak Your Mind

*