2 december 2023

Voor alle lezers van de Astroblogs

Voor 2020:

Eh… voor iedereen die denkt dat nou een nieuw decennium is begonnen: helaas pindakaas, het nieuwe decennium begint pas op 1 januari 2021. Het jaar nul heeft nooit bestaan, het startte met het jaar 1 en dat eerste decennium liep door tot en met het jaar 10, enzovoorts….

Share

Comments

 1. Welk jaar is er voor het jaar 1?

  • Je bedoelt 1 AD? Toen had je 1 jaar vóór Christus.

   • Enceladus zegt

    Maar in die tijd gebruikte men deze jaartelling natuurlijk nog niet. Die is later bedacht.

    Groet,
    Gert (Enceladus)

    • Klopt, de monnik Dionisius Exiguus was de eerste die dat deed (ergens zevende eeuw geloof ik).

     • In 525 is de jaartelling ‘gestart’, dus ik houd het op de zesde eeuw. 😉

      De man heeft meen ik een Wikipedia-pagina, dus je kan het zo na lezen. 🙂

      Groet, Paul

     • Al zolang ik leef begint een decennium met het jaar dat eindigt op nul(0). Natuurlijk kan je daar rekenkundig kritiek op hebben. Dat is het mooie van de wetenschap. De theorie zegt het een maar uit de waarnemingen blijkt wat anders.

      Prettig nieuw decennium,

      Adrie

     • Het begint echt pas volgend jaar. Zie: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Decennium Ik citeer: Er zijn inmiddels 201 perioden van tien jaren verstreken en het huidige decennium, het tweede decennium van de 21e eeuw, is de periode van 2011 tot en met 2020. Volgend jaar start het derde decennium van de 21e eeuw. Wat 1 januari wèl begon zijn de Jaren Twintig. 😀

 2. Beste wensen iedereen!

 3. Eenieder hier ook een goed en vruchtbaar astronomisch jaar toegewenst!
  O.t. betreft het hier de juliaanse of gregoriaanse jaartelling? Die 1 januari staat dan ook onder druk… immers december was ooit de 10e maand.

 4. Co van Driel zegt

  Iedereen de beste wensen voor 2020 en de rest van de jaren ’20. Ik ben van mening, dat de jaren ’20 afgelopen woensdag wel degelijk zijn begonnen. We zeggen nu immers tweeduizend twintig. En we blijven … twintig zeggen tot en met 31 december 2029. Daarná eindigt het woord met dertig.

  Inderdaad heeft het jaar 0 nooit bestaan. Wél is het zo, dat de 21e eeuw pas op 1-1-2001 is begonnen, omdat de 20e eeuw vernoemd is naar het jaar 2000.

  Maar ik vond het 20 jaar geleden best wel spannend, toen alle vier de cijfers tegelijkertijd veranderden. Best wel bijzonder, dat onze generatie dat mee mag maken.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: