24 mei 2024

Marine veteraan richt UFO onderzoeksgroep ‘UAP eXpedition’ op

Het zal weinigen ontgaan zijn. Met name de afgelopen twee jaar circuleerden er talloze berichten, zowel op het web als in de kranten, over UFO beelden en getuigen verslagen van Amerikaans marinepersoneel. Kevin Day, een voormalig marine officier besloot naar aanleiding hiervan tot oprichting van een onderzoeksgroep, deze heet ‘UAP eXpedition’. De non-profit organisatie heeft zichzelf ten doel gesteld om alle kennis, beeld- en ooggetuigenverslagen te bundelen en een groep wetenschappers, militair veteranen en experts uit het bedrijfsleven zal zich over deze mysterieuze verschijnselen gaan buigen. Deze expertgroep, welke gaat zetelen in de staat Oregon, begint haar werk met waar de UAP’s door de marine waargenomen werden, bij de Californische kust.*

Een “still” uit een openbaar gemaakte video-opname. Credits; US DOD

UAP gaat zelf de detectie, observatie, analyse en documentatie van alle waarnemingen verzorgen en zal daarbij de laatste state-of-the-art observatie technologie gebruiken. Oprichter en CEO van de expertgroep Kevin Day was ten tijde van het USS Nimitz UFO incident radarofficier op dit vliegdekschip. Day werkte ook mee aan de documentaires van History en Discovery Channel over de UFO waarnemeingen. Aangesteld als hoofd van het wetenschapsteam is Dr. Kevin Knuth, voormalig wetenschapper bij het Ames Research Center van NASA, nu universitair hoofddocent natuurkunde aan de Universiteit van Albany. Knuth is gespecialiseerd in machine learning en exoplaneten. De organisatie staat nog in de kinderschoenen maar over de algemene doelstelling zei Knuth recent in een interview met Motherboard, een technologie website: “We proberen deze objecten direct te observeren en op te nemen met behulp van meerdere beeldvormingsmodaliteiten.” Het project bestaat uit twee fasen. Ten eerste zal het team actuele satellietbeelden van het gebied verzamelen (min of meer in het gebied van Catalina Island en zuidwaarts voor 160 km) en bepalen of er afwijkende objecten te zien zijn. Men zal deze satellietbeelden zowel handmatig als m.b.v. machine learning monitoren en een database van detecties, classificaties en waargenomen activiteitspatronen opbouwen.

Mochten de satellietbeelden wijzen op een of meer vreemde concentraties van onbekende objecten, dan gaat het team op UFO’s jagen. De tweede stap volgt in november 2020, en bestaat uit het parkeren van een grote boot voor de kust van Californië, welke volgeladen zal worden met verschillende camera’s en sensoren om abnormale luchtactiviteit te detecteren en vast te leggen. Het team is al begonnen met onderhandelingen om de MV Horizon, een klein onderzoeksschip, te charteren. Knuth: “We zullen tracking camera’s gebruiken in de visuele tot infrarode golflengten met telelenzen, onderzoekers op de boot stationeren welke uitgerust worden met verrekijkers en  digitale spiegelreflexcamera’s met krachtige telelenzen van 400 mm – 600 + mm plaatsen. Verder zijn we van ook van plan om geavanceerde drones in de lucht te laten surveilleren en denken we aan detectoren voor röntgenstralen, gammastralen en op maat gemaakte neutronendetectoren.”

Knuth sprak vorig jaar juli op een Science and Engineering Workshop aan het Max Planck Institute for Plasmaphysics in Garching, Duitsland over zijn UaP eXpedition. Knuth benadrukte dat er veel onbekende factoren zijn en dat er weinig bekend is over wat mensen nu precies rapporteren als het gaat om UFO’s. Het zijn delicate kwesties en het omvat een breed studiegebied. Onderzoek omvat studies in de geneeskunde, psychologie en neurowetenschappen die afhankelijk zijn van reacties van proefpersonen, sociologische studies die afhankelijk zijn van enquêtes, en zelfs gegevens die zijn gerapporteerd door wetenschappers (die allemaal fouten kunnen maken of kunnen liegen). De sleutel tot consistentie is reproduceerbaarheid en dit vereist extra onderzoek,” aldus Knuth. Zijn 19 pagina lang artikel ‘Estimating Flight Characteristics of Anomalous Unidentified Aerial Vehiclese’ is online te vinden en werd gepubliceerd in Entropy, op 25 september 2019.**

Buiten SETI is UAP eXpedition een van de meer serieuze pogingen om naar UFO’s te zoeken. Het is weliswaar een een zoektocht in het volslagen onbekende maar het team omvat, naast Knuth zelf, een schat aan expertise en ervaring. De organisatie heeft ook enkele tech bedrijven uit Silicon Valley gestrikt. Verder ook een canadees bedrijf, het in Toronto gevestigde quantumcomputingbedrijf ReactiveQ. Deze bedrijven hebben getekend om te helpen bij het veiligstellen van investeringen voor het project. Deep Prasad, CEO van ReactiveQ zegt hierover: “Ik ben er zeer enthousiast over, ongeacht de uitkomst. Dit is een inspanning die volgens mij zeldzaam is en waar de tijd nu rijp voor is, gezien de huidige gebeurtenissen, zoals de kennelijke toename van UAP-incidenten via officiële militaire kanalen.” Enkele andere personen in het team zijn onder andere Luis Elizondo, voormalig medewerker van het Pentagon die zijn baan opgaf om op UFO’s te jagen met Tom DeLonge. Verder wordt het team aangevuld door Sean Cahill, de voormalig Chief Master-at-Arms die aan boord van de USS Princeton diende tijdens het Nimitz Incident in 2004, en optisch fysicus en UFO-onderzoeker Bruce Macabee.

financiering is wel een punt. Hoewel het team van Day werkt aan subsidievoorstellen, gaat men ervan uit dat het overgrote deel van het geld private fondsen moet komen. Tevens kijkt Day naar mogelijke crowdfinanciering van dit project, en hoopt ook een paar angel-investeerders aan te trekken. Hoewel de studie onorthodox is gelooft Knuth dat het hoog tijd is om echt wetenschappelijk werk aan UFO’s te gaan doen.  “Het falen om deze fenomenen wetenschappelijk te bestuderen heeft geresulteerd in een staat van onwetendheid, wat onaanvaardbaar is gezien de veiligheidsproblemen in de luchtvaart die zijn gemeld door de Amerikaanse marine,” aldus Knuth. Op hun facebook account ‘contact in the desert’ zijn de laatste ontwikkelingen te lezen. Bronnen; VICE / Motherboard

*https://www.astroblogs.nl/2019/12/20/marine-piloot-ufo-video-tic-tac-verbreekt-na-15-jaar-stilzwijgen/comment-page-1/#comment-137020

**Estimating Flight Characteristics of Anomalous Unidentified Aerial Vehicles, Kevin H. Knuth, Robert M. Powell, Peter A. Reali, Entropy, 25 sept. 2019.
Share

Comments

 1. Wybren de Jong zegt

  “Onderzoek omvat studies in de geneeskunde, psychologie en neurowetenschappen die afhankelijk zijn van reacties van proefpersonen”. Wat is dit voor onderzoek? Gaat het erom mensen voor gek te verklaren omdat ze waarnemingen van UFO’s melden?

  • Angele van Oosterom zegt

   Ik denk dat het heel breed is. Van oog- tot psychologisch onderzoek. Maar zoals geschreven, de organisatie staat nog in de kinderschoenen dus ik denk dat ze dit allemaal nog aan het uit kristalliseren zijn.

 2. Etienne Durinck zegt

  Een toestel met een zichtbare doorsnede van zo een 2 meter dat minuten lang roerloos blijft hangen. Om dan plots te beginnen stijgen en na een paar seconden reeds onzichtbaar te zijn geworden. Hierbij was van de ganse tijd geen geluidje te horen en het was een middag begin augustus. Volop zon en omzeggens geen wolkje aan de lucht. We weten nog allemaal zeer goed wat we toen als kinderen hebben gezien. iets dat niet van deze wereld was.

  • Je kunt iets gezien hebben, maar of dat een “toestel” was of iets wat jij als zodanig opvatte, bij gebrek aan voldoende informatie over het verschijnsel zelf, valt te betwijfelen. De conclusie “iets dat niet van deze wereld was” is op z’n minst voorbarig en slaat een aantal noodzakelijke stappen over: dat je iets ziet dat lijkt op een “toestel” maar dat zich vervolgens eigenlijk niet als een toestel gedraagt (geen geluid, abnormale bewegingen, etc.) en waarvan je verder nog absoluut niets weet, vormt geen bewijs van een buitenaardse herkomst (laat staan van aliens die hier zouden willen komen rondneuzen). Om maar iets te noemen: dat het om stiekeme tuigen zou gaan vanwege de grootmachten is als verklaring zelfs nog zinniger, want je hebt er veel minder onbewezen aannames voor nodig.

   • Etienne Durinck zegt

    Spijtig dat u er toen niet bij was. Al was het maar om dan nadien Uw bevindingen hierover te lezen. Ook spijtig dat er toen geen enkele foto is genomen. Niet zozeer als bewijsmateriaal maar om een beter idee van het toestel te krijgen. Maar kinderen hadden toen nog geen smartphones; Het was begin augustus 1963.

 3. Je kunt je afvragen of dit soort vreemde waarnemingen zoals lichtbollen die geluidloos vervagen of wegschieten optisch bedrog zijn. Als iemand iets met eigen ogen gezien heeft hoeft dat geen waarheid te zijn. Onze ogen kunnen ons nogal eens voor de gek houden. Zodra het duidelijk op camera vastgelegd is (en geen fake-opnames), dan wordt het interessanter. Een aanraking of een ‘souvenir’ zou helemaal mooi zijn om te kunnen bestuderen.
  Heel wat mensen over de hele wereld hebben wel eens iets onverklaarbaars in de lucht gezien. De een interpreteert het als UFO, de ander als een geestverschijning,een bovennatuurlijk iets of natuurverschijnsel.

  Een abstracte vraag is of er first contact mogelijk is via het internet. Ik stel me voor dat als buitenaardse intelligente wezens ons bestudeerd hebben en reverse engineering toepassen, het niet onmogelijk is om wereldwijd contact te maken. Moeilijk? Voor ons vergelijkbaar met hoe wij bv. een Enigma encoder zouden moeten ‘hacken’/ontcijferen. Nu is het zo’n andere technologie dat het daadwerkelijk moeilijk is om in te breken in oude technologie. In 1940 wisten ze dat heel goed, want dat was toen relevant.

  Gister zag ik Vincent Icke bij Dwdd over hoe een buitenaards ruimteschip eruitziet. Hij is tevens een beeldend kunstenaar en had voorbeelden.Een paar afleveringen eerder zat hij daar ook voor een ander onderwerp en liet hij doorschemeren dat hij WIST hoe een buitenaards ruimteschip eruitzag (?) Door tijdgebrek werd dat afgekapt, maar ze zouden er op terugkomen, gisteren dus. Ik was reuze benieuwd want wat weet hij wat nog niemand anders weet?

  Het lag toch net wat anders. Hij had van computercodes gebruik gemaakt hoe sterrenstelsels met elkaar botsen en op een bepaalde manier vervormen. Zo’n ruimteschip moet als het ware als een vis in het water zijn (metaforisch)
  Het zag er qua kleuren en vormen wel leuk uit voor aan de muur, maar een buitenaards ruimteschip….nee, het is fictie.
  Wat mij betreft zijn het eerder artistieke sterrenstelsels.

  Waar is Govert Schilling gebleven? Het is altijd zo aangenaam om naar zijn uitleg te luisteren zonder dikdoenerij 😕

  Een grappig proefje hoe jouw ogen je kunnen bedriegen:

  • Wat een mooie test is dat met de gekleurde Eifeltoren -foto. Ik zag inderdaad even de kleuren, maar die waren al snel weer verdwenen, waarschijnlijk omdat naar de bomen (links en rechts) afdwaalde. 😀

   Groet, Paul

   NB maar wat gebeurd er als de ‘omkeer-foto’ niet de tegengestelde kleuren heeft maar willekeurig gekozen kleuren bevat. 😉

  • Die kleur blijft bij mij wel zo´n 20 seconden hangen als je naar het kruisje blijft staren en het beeld pauzeert! Verder wordt bij mij alles wat vliegt een UFO als ik mijn leesbril opzet. Dus het gezegde “zien is geloven” geloof ik nu ook niet meer 🙂 .

   • Hoi Nico. Ja, eerst zien dan geloven gaat dus ook niet altijd meer op. Wat geweldig jouw leesbril, maar ook weer misleidend als alles wat vliegt in een UFO verandert. Die kleur blijft bij mij met het beeld op pauze ook minstens 20 seconden hangen. Dat komt vast doordat ik zonder te knipperen strak naar het kruisje blijft kijken 🙄

    Nog eentje over hoe onze ogen ons bedriegen plus de uitleg:

 4. zoek niet verder, het zijn de Chinezen met hun nieuwe wapentuig… https://edition.cnn.com/2019/10/16/asia/china-new-helicopter-ufo-intl-scli-hnk/index.html

  • Wybren de Jong zegt

   Ik denk niet dat dat ding erg hard zal vliegen; het ziet er zelfs te log uit om überhaupt van de grond te komen.

   • Het is een prototype helikopter of vliegende auto die op een Chinese Helikopter Tentoonstelling in Tianjin te zien was voor de leuk.
    Een soort upgrade van de US Avrocar uit 1950.

 5. Ik heb hele goeie hersenen, en die verversen vaker het beeld wat van mijn ogen wordt aangeleverd. Daarom blijft dat beeld bij mij maar een paar seconden overeind staan. Iemand die 20 seconden lang het verkeerde beeld ‘ziet’, is vast gevoelig voor allerlei Mindf*ck, en is dan ook een slechte getuige.
  😛 😛 😛

  Hartelijke Groet, Paul 😉

 6. De anti gravitatie aandrijving van die Chinese UFO (dilithium neem ik aan) heeft wel erg veel koeling nodig met de enorme ventilator erin :-).
  https://en.wikipedia.org/wiki/Ning_Li_(physicist)

Speak Your Mind

*