28 maart 2024

Voorstel in Amerikaans Congres om bemande Marsreis te prioriteren bóven bemande Maanreis

Credit: NASA

Het wetenschappelijk comité van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden – onderdeel van het Congres, waar ook de Senaat toe behoort – heeft een concept-wet in de maak, die probeert om een bemande Marsreis te prioriteren bóven een bemande reis naar de maan. Het gaat om de wet genaamd H.R. 5666, voorgesteld door de Republikeinse afgevaardigde Kendra Horn (D-Oklahoma), die probeert om een bemande reis naar de maan vooral voor te stellen als een tussendoel, eentje die moet passen in het hogere doel van een bemande reis naar Mars. Maart vorige jaar riep Vice President Micke Pence dat de NASA moet proberen om al in 2024 mensen op de maan te krijgen, een streven dat met missie Artemis-3 zou moeten worden uitgevoerd. Maar deze nieuwe wet, die nog door het Congres moet worden aangenomen, stelt de planning bij: eerst een bemande reis naar de maan in 2028, daarna eentje in 2033 naar Mars.

De Lunar Gateway moet volgens de concept-wet van het Huis van Afgevaardigden een Gateway to Mars worden. Credit: NASA

De ‘lunar Gateway’, die bij de afdalingen op de maan een rol zou moeten krijgen, zou met deze wet ook een nieuwe sbestemming krijgen: een “Gateway to Mars”. De NASA heeft onlangs aan commerciële bedrijven gevraagd om met voorstellen te komen voor maanlanders, die vanuit die lunar gateway met astronauten aan boord zouden kunnen afdalen naar de maan. De NASA zou die landers dan ‘huren’. Maar ook daar zou deze wet, áls ‘ie wordt aangenomen, een stokje voor steken. De NASA moet namelijk volledig eigenaar zijn van die lander, dus niet alleen de huurder ervan. Ook zou de lander integraal onderdeel moeten worden van een ‘Exploration Upper Stage-enhanced Space Launch System‘, ook wel bekend als SLS Block 1B – iets waar eerder Boeing ook al voorstellen voor heeft gedaan. H.R.5666 probeert de bemande maanmissies tot een minimum te beperken en alles in het werk te zetten om de bemande reizen naar Mars mogelijk te maken. Noiu maar afwachten of de wet wordt aangenomen. Bron: Spacenews.

Share

Comments

  1. Hoewel ik zelf ook meer zit te wachten op bemande reizen naar mars, denk ik dat iedere wijziging van de koers van Nasa nu alleen maar extra vertraging gaat opleveren.
    Ik zou zeggen doe gewoon in 2024 die landing op de maan met om het even wiens lander…
    Doe de groeten aan starship als hij even een tussenstop maakt om daarna direct naar mars te vliegen.
    Maar ga nu niet weer iets aanpassen. Doe gewoon wat het plan was. Een bemande maanbasis en een ruimte station om de maan.

    • Enceladus zegt

      Ja, dat ben ik met je eens. Voor we het weten zijn er wéér tien jaar voorbij waarin men alleen maar druk is met oeverloos ouwehoeren, plannen maken, plannen wijzigen, plannen toch weer niet wijzigen, plannen cancellen, plannen bijstellen en eigelijk gewoon concreet niets doen waarmee we echt verder komen.

      Dus nu inderdaad niet meer dralen en hup in 2024 de eerste vrouw op de maan. Geen smoesjes meer!
      Als dat een feit is, is er daarna vast nieuw animo voor een bemande (v/m) missie naar Mars.

      Groet,
      Gert (Enceladus)

      • Ze durven gewoon niet naar de maan. Iedere keer weer een andere smoes. Dat komt door die enorme grote gevaarlijke beer die daar op de maan zit.

  2. Eerlijk gezegd begrijp ik nog steeds niet wat we daar te zoeken hebben ?

    • Daar gaat het ook niet om.

      20000 duizend jaar geleden waren er ook stamleden die geen idee hadden waarom de anderen de vallei of de grot wilden verlaten om verder te kijken… Maar de mens is er nu nog steeds…

      De dinosauriers hadden geen space programma… Die zijn er nu niet meer.

      Kort door de bocht, ik weet het

  3. Wij mensen zijn erg gewend aan een goed functionerend ecosysteem hier op Aarde; dat we tot het uiterste kunnen uitdagen en uithollen. Maar op de Maan en op Mars is dat er niet, en zullen we toch echt 100% verantwoordelijkheid moeten nemen.
    Ik zie al een vestiging op de Maan voor me, en dat dan afgedankte spullen in een baan om de Maan onbeheerst naar beneden komen en zo’n vestiging vernietigen.

  4. Kendra Horn is een Democratische afgevaardigde. Ze is de eerste Democrate in 44 jaar die Oklahoma (5de District) vertegenwoordigt in het Huis van Afgevaardigden. Ze won de verkiezingen in 2019 van de Republikein Russell, die die functie al twee termijnen had bekleed, en nu met relatief klein verschil verslagen werd. Dat de Democrate Horn de Republikein Russell naar huis zou sturen, was een van de ophefmakende verrassingen van die kiescampagne.

  5. Wybren de Jong zegt

    Ik ben geen voorstander van deze wet. De maan is belangrijk voor eventuele kernfusie; er zal in de toekomst helium-3 gemijnd kunnen worden, denk ik, dat na transport naar de aarde in een kernfusiereactor gebruikt wordt.

    • Je mag hopen dat dat in elk geval niet de toekomst wordt, want dan is He-3 het nieuwe CO2. 🙁

      Groet, Paul

      • Wybren de Jong zegt

        Helium is geen broeikasgas.
        De warmte die bij kernfusie opgewekt wordt, is geen probleem: die warmte wordt gebruikt om energie op te wekken. Er zal uiteraard wel wat restwarmte overblijven, maar het effect daarvan op het klimaat is verwaarloosbaar vergeleken met het broeikaseffect van fossiele brandstoffen. Olie en gascentrales stoten veel CO2 uit, maar kernfusiecentrales doen dat niet en daarom zijn zij beter voor het klimaat.

        • Helium-4 is geen broeikasgas, maar onze atmosfeer bevat reeds voldoende andere gassen die als broeikasgas dienst doen. (H2O, CO2,…)
          Het punt is dat er van elders energie naar de Aarde wordt gevoerd, die wel weer via de atmosfeer naar de ruimte moet ‘sijpelen’ omdat anders de atmosfeer en de rest van de biosfeer worden verwarmd.

          Zo maakt het bv ook niet uit of die energie uit delfstoffen wordt gewonnen of dat er een enorme ring van zonnepanelen buiten de atmosfeer wordt gehangen die dan, via geleiding of straling, naar de Aarde wordt gezonden. Energie is ~warmte. En die warmte kan de Aarde slechts kwijt via de Atmosfeer. Als de Aarde meer Energie kwijt moet, kan dat slechts als de atmosfeer ook opwarmt, iets wat we juist niet wensen (want dan kan je netzogoed Steenkool verstoken).

          Groet, Paul

Speak Your Mind

*