1 maart 2024

NASA’s infraroodmissie Spitzer is na 16 jaar geëindigd

NASA’s Spitzer Space Telescope. Credits: NASA/JPL-Caltech

Afgelopen donderdag is er een einde gekomen aan NASA’s Spitzer Space Telescope, de infrarood-ruimtetelescoop, die 16 jaar lang wetenschappelijk onderzoek in de ruimte heeft gedaan. Donderdag om 23.30 uur Nederlandse tijd werd de telescoop vanaf de aarde in safemode gebracht en daarmee werden alle instrumenten uitgeschakeld. Spitzer Project Manager Joseph Hunt verklaarde daarna dat er officieel een einde was gekomen aan de missie van Spitzer.

De IR-telescoop was in 2003 gelanceerd en hij maakte deel uit van NASA’s vier ‘Great Observatories’, waartoe ook de Hubble Space Telescope, het Chandra X-ray Observatory en het Compton Gamma Ray Observatory behoorden.

Twaalf objecten gefotografeerd door Spitzer. Credit: NASA/JPL-Caltech

Met Spitzer zijn in ruim 16 jaar vele objecten onderzocht en zijn talloze ontdekkingen gedaan, aan kometen en planetoïden, aan planeten in ons eigen zonnestelsel en daarbuiten, aan sterren en sterrenstelsels. In 2009 kwam er een einde aan de primaire missie van Spitzer, doordat de koelvloeistof helium op was en twee van z’n drie instrumenten (de Infrared Spectrograph (IRS) en de Multiband Imaging Photometer for Spitzer (MIPS)) niet verder konden functioneren. Het derde instrument deed het echter nog wel – meer dan tien jaar zelfs – en met die Infrared Array Camera (IRAC) konden twee van de vier oorspronkelijke IR-kanalen worden bestudeerd.

Credit: NASA/JPL-Caltech

Met Spitzer is o.a. het TRAPPIST-1 planetensysteem uitgebreid onderzocht, welke je hierboven ziet. Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Cees Klaris zegt

    https://www.scientificamerican.com/article/ending-in-2020-nasas-infrared-spitzer-mission-leaves-a-gap-in-astronomy/

    “There had been some suggestions the telescope could endure until November 2020, and in 2017 NASA attempted to find a private entity to take over the funding of the spacecraft to see it through its final stage of operations. They were unsuccessful…”

    NASA heeft nog geprobeerd het gevaarte te slijten aan particulieren maar begrijpelijkerwijs wilde niemand het inmiddels bijna onbruikbare instrument overnemen voor de schamele som van $14.000.000/jaar. Ze hebben toen getracht de duur van de ‘warme’ missie te verlengen tot het overlapte met de inauguratie van de JWST (in de ruimte) maar het mocht niet baten. De kern concepten ten aanzien van functionaliteit en missie planning blijven min of meer hetzelfde voor de opvolger albeit alles in een veel hogere capaciteit/resolutie. Er zijn op dit moment geen andere instrumenten in orbit die de infrarood taken kunnen overnemen dus het (lang) wachten is op de succesvolle lancering van de JWST. Het argument dat infrarood astronomie nu op de bank moet zitten voor een jaar of anderhalf is natuurlijk niet juist dankzij het feit dat Spitzer genoeg data heeft opgeleverd om de community voorlopig bezig te houden.

    R.I.P.H. Rest In Permanent Hibernation SST/SIRTF !

Speak Your Mind

*