Site pictogram Astroblogs

NASA’s infraroodmissie Spitzer is na 16 jaar geëindigd

NASA’s Spitzer Space Telescope. Credits: NASA/JPL-Caltech

Afgelopen donderdag is er een einde gekomen aan NASA’s Spitzer Space Telescope, de infrarood-ruimtetelescoop, die 16 jaar lang wetenschappelijk onderzoek in de ruimte heeft gedaan. Donderdag om 23.30 uur Nederlandse tijd werd de telescoop vanaf de aarde in safemode gebracht en daarmee werden alle instrumenten uitgeschakeld. Spitzer Project Manager Joseph Hunt verklaarde daarna dat er officieel een einde was gekomen aan de missie van Spitzer.

De IR-telescoop was in 2003 gelanceerd en hij maakte deel uit van NASA’s vier ‘Great Observatories’, waartoe ook de Hubble Space Telescope, het Chandra X-ray Observatory en het Compton Gamma Ray Observatory behoorden.

Twaalf objecten gefotografeerd door Spitzer. Credit: NASA/JPL-Caltech

Met Spitzer zijn in ruim 16 jaar vele objecten onderzocht en zijn talloze ontdekkingen gedaan, aan kometen en planetoïden, aan planeten in ons eigen zonnestelsel en daarbuiten, aan sterren en sterrenstelsels. In 2009 kwam er een einde aan de primaire missie van Spitzer, doordat de koelvloeistof helium op was en twee van z’n drie instrumenten (de Infrared Spectrograph (IRS) en de Multiband Imaging Photometer for Spitzer (MIPS)) niet verder konden functioneren. Het derde instrument deed het echter nog wel – meer dan tien jaar zelfs – en met die Infrared Array Camera (IRAC) konden twee van de vier oorspronkelijke IR-kanalen worden bestudeerd.

Credit: NASA/JPL-Caltech

Met Spitzer is o.a. het TRAPPIST-1 planetensysteem uitgebreid onderzocht, welke je hierboven ziet. Bron: NASA.
FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten