23 februari 2024

Britse defensie gaat UFO ‘X-files’ online zetten

Verslagen van UFO waarnemingen in het bezit van het Britse ministerie van defensie zullen in de eerste helft van 2020 online gepubliceerd worden. Van de vroege jaren 1950 tot 2009 documenteerde en onderzocht een afdeling van de Britse defensie (MoD) rapporten over UFO’s. Nu, meer dan een decennium nadat het programma is beëindigd, zullen veel van die voorheen geclassificeerde bestanden over UFO-waarnemingen voor het eerst voor het publiek beschikbaar worden gesteld.

UFO artistieke impressie credits; Pixabay

Eerder waren sommige MoD-bestanden over UFO’s online gepubliceerd op de website van het National Archives. Alle UFO-rapporten van het MoD worden dit jaar echter vrijgegeven op ‘een speciale gov.uk-webpagina’, meldde een woordvoerder van de British Royal Air Force (RAF) aan The Telegraph. De beslissing kwam nadat PA Media, een Brits persbureau, een verzoek voor de UFO-bestanden onder de Freedom of Information Act had ingediend. In plaats van naar het Nationaal Archief is besloten ze nu online te zetten.

De fascinatie van de UK voor UFO’s piekte rond 1950, waarop het MoD de Flying Saucer Working Party oprichtte om het fenomeen te onderzoeken. De werkgroep concludeerde dat UFO’s hoaxes of gewone objecten waren die verkeerd waren geïdentificeerd, en beval geen nader onderzoek aan.  Desalniettemin continueerden andere MoD-divisies het werk van officieel UFO-onderzoek in het Verenigd Koninkrijk, tot 2009 toen de afdeling opgeheven werd.

Het laatste UFO-rapport dateert van 2009 en omvat waarnemingen die plaatsvonden van januari tot eind november van dat jaar. Deze  bevat o.a. “een zilveren schijfvormig licht” (gerapporteerd in januari 2009), zie site  hieronder.* Nadat het MoD op 1 december 2009 een beleidswijziging had doorgevoerd, registreerde of onderzocht het bureau niet langer UFO-waarnemingen. Maar wat ze wel hebben gevonden – waaronder veel recente UFO-rapporten die voorheen alleen als hardcopy beschikbaar waren – zal binnen enkele maanden online worden gepubliceerd, zei Nick Pope, een voormalig UFO-onderzoeker voor het MoD. Bronnen: the Telegraph / Livescience.com

*https://www.gov.uk/government/publications/ufo-reports-in-the-uk

Share

Comments

 1. Maar mochten er toch aliens of hun robots hier op Aarde komen, dan doen ze dat op een manier die wij ons totaal niet kunnen voorstellen. Dat betekent m.i. dat het waarschijnlijk een manier is die wij nog niet herkennen of niet kunnen geloven. Daarom hoop ik dat waarnemingen toch onderzocht zullen blijven worden.

  • Tammo Meedendorp zegt

   Besteedt geen tijd en geld aan iets wat de illusie zou kunnen wekken dat de aarde vanuit een andere planeet bereikbaar is.
   Het overbruggen van een x aantal lichtjaren lijkt mij een onoverbrugbare barrière.

   • Ooit was het overschrijden van de geluidssnelheid ook een onoverbrugbare barrière.
    Hetzelfde geld voor het oversteken van een oceaan.

    Ik begrijp dat we het bij lichtjaren hebben over een natuurkundige grens..
    Maar ik heb de afgelopen jaren toch wel wat theorieën langs zien komen die het mogelijk zouden maken om toch met een list de lichtsnelheid te omzeilen.
    Het lijkt zich langzaam daarmee toch van een natuurkundig vraagstuk naar een engineering vraagstuk te verplaatsen.

    Als het daar eenmaal beland is heb ik er alle vertrouwen in dat het ons uiteindelijk gaat lukken.

 2. Alle UFO bestanden? of gewoon weer wat men ons “voorschotelt”, zoals dat a jaren gebeurt. (ah, dáár komt dus dat spreekwoord vandaan). Niemand kan controleren wat er wordt achtergehouden… “there are things we know we don´t know”. Wellicht doet het ministerie van transport en toerisme ook nog een duit in het zakje, het is goed toeven op deze planeet en we kunnen “hun” transport techniek goed gebruiken.

 3. Wybren de Jong zegt

  Het grote aantal UFO-meldingen vind ik bijzonder. Ik heb de meldingen in 2009 bekeken en dat zijn 39 pagina’s met 16-20 meldingen per pagina! Deze vond ik heel interessant, van november 2009:
  “21-22 high flying objects shining red at even intervals for around 15 minutes.” Je zou bijna denken dat dit een groep starlink satellieten van SpaceX was.

  • Je zou ook kunnen zeggen dat het aantal fantasten en bijzienden toeneemt. Ik had ooit het boek van George adamski in mijn bibliotheek, dat van a tot z verzonnen bleek nadat hij door de mand was gevallen. Dat krijg je als je radikaliseert en er ook nog geld mee kan verdienen 🙂 . https://www.history.com/news/george-adamski-ufo-alien-photos , mooi verhaal overigens.

   • Avatar foto Angele van Oosterom zegt

    Holografische projecties boven Somalische steden werden tijdens de burgeroorlog in de jaren ’90 gebruikt, las ik onlangs. Deze werden uitgevoerd in het kader van psychologische oorlogvoering door elite eenheden van het Amerikaanse leger. Verslagen en interviews hierover staan in Jon Ronsons boek ‘The men who stare at goats’ (2005) en is echt verbijsterend. Die hologrammen joegen burgers veel schrik aan.

    Bij de AB van 20/12/’19 over de marinepiloot van het Nimitz UFO incident opperde Monique en Enceladus in hun reacties al de holografische techniek. Misschien zou het gebruikt kunnen worden om jachtvliegers op de proef te stellen, ik noem maar iets. Nico, zeker zullen er fantasten genoeg tussen zitten bij de vele maar ook heel diverse verslagen uit het VK, maar soms is de werkelijkheid vreemder dan fantasie of scifi.

 4. Etienne Durinck zegt

  Erg spijtig dat er toen geen enkele opname is gamaakt van wat we toen begin augustus 1963 rond de middag gezien hebben; ik was toen 13. En er was geen wolkje aan de lucht. En we waren toen met veel kinderen die dit gezien hebben; ook hun ouders. Een toestel dat een paar minuten roerloos blijft hangen zonder een geluidje te maken. Zo laag gekomen dat het een zichtbare doorsnede had van zo’n 2 meter. Iets zoals op de foto hierboven maar met een bredere koepel bovenaan waar rondom meer doorkijk vensters te zien waren altijd in vergelijking met de foto hierbij. Wanneer het terug in beweging kwam heeft het zo’n 2 seconden geduurd of het was reeds zo hoog gestegen dat het niet meer zichtbaar was. En dit zonder ook maar één geluidje te maken. Zouden we nu reeds zo een toestel kunnen maken ?

  • Maar weet je Etienne, op zo’n moment denken de meeste mensen daar niet aan. En al helemaal niet in 1963. De laatste 10-15 jaar is men er ook wat meer open over door het posten van vage UFO-foto’s of filmpjes die out of focus zijn. Tien jaar geleden werd je al gauw als ‘UFO-gekkie’ bestempeld als je wat gezien had. Mijn man en ik hebben in 1994 zoiets raars meegemaakt. Het grappige is dat juist hij het ontdekte terwijl dat totaal niet zijn aandacht heeft. Wij waren stomverbaasd en ik dacht wél meteen aan allerlei dingen zoals fototoestel, naar buiten om geluid, lichtstralen of geur waar te nemen (je weet maar nooit) Alleen het probleem was dat we toen 1 fototoestel hadden met een rolletje van 24 opnames die we meestal pas kochten als we op vakantie gingen. Er zat dus geen rolletje in. Ik heb toen na het gebeuren de situatie op een A4’tje getekend, met tijden erbij. Ik wilde ook de politie bellen, maar mijn man vond dat helemaal niks om na 23:30 te gaan bellen met de mededeling vijf bewegende objecten in de lucht te zien (koekoek) Ook wilde ik mijn oudste 2 jongens wakker maken, maar onze middelste zoon had de andere dag een voetbaltoernooi en ach…laat ook maar. Ik ben naar buiten gegaan, mijn man durfde (denk ik) niet, maar hij ging ook niet naar bed zolang ik buiten was 😛 Wat mij opviel was dat het zo muisstil was buiten vergeleken met anders. Toevallig in die 20 minuten geen auto of mensen met een hondje door de straat of iemand uit de continue-dienst die z’n auto wegzette.Toen de objecten langzaam over ons dak naar de andere kant gingen richting het oosten, ben ik gauw naar binnen en naar boven gegaan, op de slaapkamer van mijn jongste zoon die lekker in z’n ledikantje lag te slapen, om verder te kijken. Uiteindelijk verdwenen ze door steeds vager te worden op dezelfde plek. De andere dag had ik verwacht dat er op de voetbal over gepraat zou worden, niks dus. Een paar dagen later aan een vriendin verderop in de wijk gevraagd of ze toevallig wat gezien had, niet dus. Gekeken of er iets in de wijkkrant stond, helemaal niks. Trouwens, mijn man zal er nooit over beginnen, maar hij zal het ook niet ontkennen als er naar gevraagd wordt. Ik denk dat heel veel mensen zoiets dergelijks hebben ervaren om vervolgens hun schouders op te halen en weer door te gaan.

   Het gekke is dat ik deze gebeurtenis ooit in een pittige droom had meegemaakt toen ik ongeveer 11 jaar oud was. Alleen snapte ik toen niet waar ik was. Ik herkende het veld niet want waar ik destijds woonde als kind was het veld rechthoekig en niet in een driehoek. Ook stond de school met het plein dichterbij in mijn droom. De stoep lag schuin tegenover de school i.p.v.recht. De persoon die bij mij was voelde heel vertrouwd, al zag ik hem niet (was mijn man waarschijnlijk) Het enige verschil was dat het in mijn droom regende en dat 1 object afdaalde op het schoolplein en het was een fel groot licht. Er waren toen wel allemaal mensen bij, op gepaste afstand. In min droom begreep ik dat ik mee moest en dat deed ik ook. Daar binnen zag ik niemand, maar ik kreeg een rondleiding. Er werd niet gesproken, maar mijn vragen over wat er te zien was werden beantwoord. Als kind had ik simpele vragen als ‘waarvoor is dat, hoe ga ik weer terug en kan ik iets als bewijs meekrijgen?

   Oeps, ik zie dat het ondertussen een flinke lap tekst is geworden. Wat ik eigenlijk duidelijk wilde maken is dat in het verleden niet iedereen met een fototoestel in de aanslag klaar zat. Oh, en als het wel zo was bleek het vaak toch niet te werken 😮
   In de Astrocorner heb ik een aantal UFO-getuigenissen gepost.

 5. Ben Dijkhuis zegt

  Men mag concluderen dat deze waarnemingen voor een groot deel verklaarbaar zijn (planeet Venus, bolides, balonnen, drones), dan is dat voor een ander deel niet. Als ik dit even zie in combinatie met hetgeen dat de Amerikaanse luchtmacht heeft vrijgegeven, dan kunnen we er iets van vinden. Persoonlijk vind ik de buitenaardse verklaring niet erg geloofwaardig. M.a.w. UFO’s of UAP’s dus niet per se alien.

 6. Hans van der Valk zegt

  Zo’n 10 jaar geleden heb ik ook een object zien bewegen van Zuid naar Noord. (Achter mijn huis zijn vele kilometers weilanden uitzicht).Vele malen sneller dan straaljagers en vele malen langzamer dan kleine kometen.
  Ik heb er maar met niemand over gesproken. Ik ben niet dement maar ik heb gezien wat ik heb gezien. Geen groene mannekes met drie ogen en vier armen.
  Er zijn veel organisaties die op zoek zijn naar leven in het heelal. Uiteraard is er buitenaards leven. Is het wel zo fijn om buitenaards leven te vinden en daarmee contact te maken. Zijn die niet op zoek naar bladgroen en zuigen ze in 1 klap de amazone hun ruimteschip in, of mogelijk op zoek naar eiwitten zodat onze koeien, schapen en ook wij mensen in een paar slurpen verdwijnen. Lach svp niet. Of misschien zijn het wel hele mooie dames met 3 borsten die een kopje koffie komen drinken. Wie weet bestaat het buitenaards leven wel uit een virus, zoals de huidige Corona 19, die systematisch de mensheid ombrengt. Is het niet beter om niet zo ons best te doen om naar buitenaards te zoeken. Dan weten we zeker dat we gewoon een kopje koffie of een pilsje op een terrasje kunnen blijven drinken zonder uitgeperst te worden door deze “anderen”. Maar nieuwsgierigheid zit nu eenmaal in de mens.

 7. Etienne Durinck zegt

  Ook reeds gezien. Gelijkend toestel toestel zoals op de foto. Ik was toen 12 en het was 1961. Was met de middag in augustus en er was volop zon. Een toestel dat geluidloos en bewegingsleer kan blijven hangen. Het kwam vrij laag en had een diameter van zo´n 15 meter. Om dan plots te beginnen stijgen. Na een paar seconden zo hoog dat het reeds onzichtbaar was. En dat geruisloos. En er waren daar toen veel leeftijdsgenootjes bij en onze ouders.

Speak Your Mind

*