29 maart 2024

Sterrenkundigen ontdekken mini-maan die tijdelijk om de aarde draait – 2020 CD3

Opname van 2020 CD3. Credit: Catalina Sky Survey / Theodore Pruyne en Kacper Wierzchos.

Sterrenkundigen van de Catalina Sky Survey in Arizona hebben pas geleden een kleine mini-maan ontdekt, een ingevangen planetoïde die tijdelijk om de aarde draait (Engels: ‘Temporarily Captured Object’). Hij heet 2020 CD3 (alias C26FED2) en hij werd op 15 februari voor ’t eerst gezien door Theodore Pruyne en Kacper Wierzchos, die ‘m plotseling op hun beeldscherm zagen verschijnen. Men vermoedt dat 2020 CD3 een klein object is, tussen 1,9 en 3,5 meter doorsnede. Op 25 februari werd de ontdekking van de tijdelijke mini-maan bekendgemaakt door het Minor Planet Center (MPC) in de VS. Onderaan de blog zie je een tweet van Wierzchos met daarin een video, waarin 2020 CD3 te zien is.

De baan van 2020 CD3 om de aarde. De baan van de maan is in wit aangegeven. Credit: Tony873004/Wikipedia.

Ergens in 2017 en 2018 moet’ie ingevangen zijn door de zwaartekracht van de aarde en in een vreemde baan terecht zijn gekomen. Tot zeker april 2020 zal ‘ie in een baan om de aarde blijven. Het is voor de tweede keer dat zo’n tijdelijke mini-maan ontdekt is. Eerder had je 2006 RH120, die in 2006 werd ontdekt en die net zo groot was als 2020 CD3. Die bleef om de aarde draaien tot juni 2007.

Bron: MPC.

Share

Comments

  1. Is zo’n mini-maan door de amateurtelescoop te zien of is dat net als ruimtepuin niet waarneembaar?

    • Nee, dat gaat niet lukken. De schijnbare magnitude is 23, met een telescoop van 25 cm diameter kom je niet veel verder dan magnitude 14.

      • Ik had al zo’n vermoeden. Bij het filmen van de manen van Jupiter is het al gedoe met instellingen. Door de telescoop zijn ze goed te zien, maar filmen is een ander verhaal. Dan moet ik de camera zo instellen dat ze tijdens het filmen nog zichtbaar zijn, maar dan is Jupiter een weer een witte bol (geen strepen zichtbaar) Zijn de strepen van Jupiter mooi in beeld tijdens het filmen, dan zie je de manen weer niet. Ik kwam deze link tegen waar je de gegevens van je telescoop in kunt voeren. Rechts kun je nog kiezen welk object je wilt zien.

        http://www.nachtwachters.nl/telescoop-calculator/

        Deze tabel geeft een idee van enkele schijnbare magnitudes met elkaar vergeleken.
        Schijnbare magnitudes van enkele bekende hemellichamen
        https://nl.wikipedia.org/wiki/Magnitude

Speak Your Mind

*