21 juni 2024

Curiosity heeft organische moleculen op Mars ontdekt – thiofeen

Marsrover Curiosity. Credit: NASA

De Marsrover Curiosity, die al sinds augustus 2012 in de Gale krater op Mars rondtuft, heeft organische moleculen ontdekt! Het gaat om thiofeen, een verbinding die bestaat uit een aromatische ring van vier koolstofatomen en een zwavelatoom. Op aarde komt thiofeen ook voor en wel in steenkool, ruwe aardolie en in… witte truffels – rode draad van alle drie: het heeft te maken met leven (truffels zijn een zwam, steenkool en aardolie zijn een product van vroeger dierlijk leven)! Kortom, deze vondst van Curiosity is belangrijk in de speurtocht naar signalen van (vroeger) microbacterieel leven op Mars. Nou kan dergelijk leven een rol hebben gespeeld in de aanwezigheid van thiofeen, maar het valt niet uit te sluiten dat ook niet-biologische processen thiofeen kunnen opleveren, zoals inslagen van meteoren en door zogeheten thermochemische zwavelreductie, een proces waarbij de temperatuur minstens 120 °C moet bedragen.

Mars, de planeet waar thiofeen gevonden is. Credit: NASA/JPL-Caltech

In het biologische scenario zouden bacteriën ca. drie miljard jaar geleden, toen Mars nog nat en warm was, het thiofeen kunnen hebben geproduceerd door afbraak van zwavel. Juli dit jaar wordt de Europese Rosalind Franklin Marsrover gelanceerd en die zou met z’n Mars Organic Molecule Analyzer (MOMA) meer bewijs hiervoor kunnen leveren. In het tijdschrift Astrobiology verscheen een vakartikel over de ontdekking van thiofeen op Mars. Eerder deze week de vondst van eiwitten in een meteoriet en nu dan van het organische molecuul thiofeen op Mars, een mooie week voor de speurtocht naar buitenaards leven! Bron: Washington State University.

Share

Comments

 1. Wybren de Jong zegt

  Thiofeen kan ook geproduceerd worden in “zogeheten thermochemische zwavelreductie, een proces waarbij de temperatuur minstens 120 °C moet bedragen.”
  Maar wat voor grondstof heb je daarbij nodig? Even zoeken leverde mij het resultaat: je moet aardolie en sulfaten als grondstoffen hebben.
  En waar zou op Mars dan die aardolie vandaan moeten komen?

  • Aardolie heeft toch een biologische oorsprong? Op de middelbare school (al weer lang geleden) leerde ik dat als schaaldieren sterven en naar de bodem zakken dat uiteindelijk aardolie oplevert. Niet voor niets dat men aardolie een fossiele brandstof noemt.

 2. Daily Shorts zegt

  Laat die Amerikanen maar niet horen dat er olie op mars te vinden is !……

  ooh shit 😛

 3. Obelix zegt

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardgas#Aardgas_van_anorganische_oorsprong?
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Organische_chemie#Geschiedenis
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Organische_verbinding#Naam

  Sorry voor de liefhebbers van de “Eens was er leven op Mars”-theorie. ????
  Maar er is geen leven nodig om ‘organische verbindingen’ te creëren. Het is dan ook beter te spreken over koolstofchemie.

  Groet, Paul

 4. Angele van Oosterom zegt

  M.b.t. thiofeen en het MSL voor wat betreft ‘leven’ op Mars, staat verder nog op de Engelstalige thiophene pagina; ‘Detailed analyses of carbon isotopes (?13C) at trace level by a next generation of Martian rover will be necessary to determine if such organic molecules are enriched in light carbon (12C) as living micro-organisms usually do on Earth.’
  https://en.wikipedia.org/wiki/Thiophene

 5. Hoi Angele,
  Ik had dat nog niet zien staan: bedankt.
  Of bepaalde chemicaliën via biologische weg zijn verrijkt met C12 of juist C13 lijkt mij moeilijk vast te stellen, omdat we niet weten wat op Mars de ‘gewone’ verhouding van koolstofisotopen was en is.

  Een naar mijn mening veel duidelijker methode om te analyseren of een monster van biologische of abiologische oorsprong is, is om te kijken naar sferische isotopen: abiologische oorsprong levert racemische mengsels op, biologische stoffen worden gemaakt via enzymen en bevatten dan juist L of D isotopen.
  We zullen dan wel iets anders moeten vinden dan thiofeen, omdat dit molecuul geen optische isotopen kent.

  Groet, Paul

Speak Your Mind

*