13 april 2024

Zonneuitbarstingen verstoren mogelijk navigatie bij grijze walvissen

Even majestueus als behendig bewegen grijze walvissen zich voort door de oceanen daarbij navigerend op hun intern kompas. Dit interne kompas, zo is momenteel de heersende mening onder wetenschappers, helpt de walvissen onder water te navigeren door magnetische veldlijnen te gebruiken op dezelfde manier als vogels. Vooreerst nam men aan dat een verschuiving van magnetische veldlijnen tijdens een zonnestorm de oorzaak was dat het interne kompas van de dieren verstoord werd. Met behulp van gegevens van NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) heeft een team wetenschappers o.l.v. Jesse Granger van de Duke University te North Carolina (VS) 35 jaar aan data geanalyseerd m.b.t. het aanspoelen van grijze walvissen zonder dat er een duidelijk reden was aan te wijzen. UIt deze nieuwe studie blijkt dat het toch iets anders lag dan men lange tijd aannam.

Share

Speak Your Mind

*