Site pictogram Astroblogs

Om 04.50 uur is de lente begonnen – zo vroeg in het jaar is ‘ie nog nooit geweest sinds 1896

Vandaag begint de lente! Credit; Dimhou / Pixabay

Tekening van de baan van de Aarde om de Zon die de hoeken van het invallende zonlicht toont tijdens de solstices en de equinoxen. Credit: Kuuke.nl

Vanochtend om 04.50 uur Nederlandse tijd is de astronomische lente begonnen. Dat was het moment van de equinox, toen het middelpunt van de zonneschijf door het lentepunt van de ecliptica ging, de lengte 0°00’00” op de schijnbare baan van de zon aan de hemel (zie de figuur hieronder). De zon trekt van zuid naar noord door het equatorvlak van de aarde en hij staat nu recht boven de evenaar. De zon is vandaag overal op aarde twaalf uur op en twaalf uur onder, vandaar het woord equinox, dat komt van het Latijnse aequinoctium, dat gelijke nacht betekent. Het wordt ook wel de nachtevening of dag-en-nachtevening genoemd.

Het lentepunt, waar de ecliptica en hemelevenaar elkaar snijden. Credit: Cmglee – Wikipedia.

De afgelopen winter was 88,98 dagen lang, de lente zal 92,75 dagen duren. Het feit dat de seizoenen niet even lang zijn, wordt veroorzaakt door de elliptische baan van de Aarde om de Zon – wanneer de Aarde verder van de Zon verwijderd is in haar baan, beweegt zij langzamer. Hierdoor duurt dat seizoen (op dit moment is dat in de zomer) langer. Dit jaar valt de lente-equinox op de vroege ochtend van 20 maart. Sinds 1896 is ‘ie nog nooit zo vroeg in het haar gevallen. En da’s gek, want de diepgewortelde populaire mening is dat de lente altijd op 21 maart begint. Sterker nog, alle komende jaren tot en met 2101 begint de astronomische lente op 20 maart! Bron: Sterrengids 2020 + Hemel.waarnemen.com.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten