21 april 2024

Bodestelsel Messier 81 en 82 in sterrenbeeld Grote Beer

Vorige week was het eindelijk na lange periode weer eens aantal nachten achter elkaar helder en kon ik mijn telescoop weer elke nacht aanzetten.
Van het Bodestelsel Messier 81 en Messier 82 heb ik met enige regelmaat opnames gemaakt, maar nog niet met mijn inmiddels beste gekoelde kleuren CCD-camera. Dus deze wilde ik graag eens overdoen met de QHY8pro camera.

Na een 5-tal nachten vond ik het genoeg en wilde de opnames gaan bewerken. Helaas bleven de vlekjes op de camera die je normaal gesproken wegwerk met zgn. compensatie-opnamen ‘flats’, maar helaas bleven de vlekjes prominent aanwezig. Na lang puzzelen, nadenken wat er fout kan zijn gegaan, heb ik nieuwe flats gemaakt die wat langer belicht waren (van 2 sec naar 3 sec) en dit kleine verschil bleek precies genoeg om de opnames vlekvrij te maken. Afijn, deze hobby is soms met frustratie maar als het uiteindelijk toch weer goed komt, weer veel voldoening.

Ook de achtergrond flux is enigszins zichtbaar.

Technische gegevens van de opname:

Telescoop: Vixen 114ED met 0,75 reducer/flattenre
Camera: QHY8pro gekoelde kleuren CCD op -15 gr.
Belichting: 202 x 10 minuten
Locatie: Dordrecht
Gestacked en eerste bewerkingen in AstroPixelProcessor
verder in PixInsight voor verscherping en ruis onderdrukking
Finishing Touch in Lightroom.

 

 

Share

Comments

 1. Zo, de Astrobloggers zijn weer flink aan het fotograferen zie ik. 😀 Mooie foto Jan! Mooi te zien hoe die roodgekleurde filamenten in M82 vanuit de kern ontspringen.

 2. Olaf van Kooten zegt

  Prachtige opname zeg, hulde!

 3. Wetenschap is ontdekken en niet na doen.
  Hoe gaat dat ezelsbrugje ook al weer?
  1: ontdekken 2: uitproberen 3: discusieren 4: relativeren 5: Controleren 6: nog een keer proberen 7: Evalueren 8: En uiteindelijk Noteren.
  En dan, dan verder gaan naar de volgende verwondering welke misschien jouw naam krijgt.

  • Eh… we hebben hier een blog met foto’s van twee sterrenstelsels, gemaakt door een amateur-astrofotograaf. Ik snap jouw reactie helemaal niet. Wat heeft dit met wetenschap te maken?

 4. Wow, wat een mooie opname! Gewoon vanuit Dordrecht, ongelooflijk als ik bedenk hoeveel tijd/moeite het (mij) vroeger al kostte om zoiets simpels als de manen van Jupiter waar te nemen, laat staat astrofoto’s te maken met de betaalbare (spiegelreflex) camera’s van die tijd.

  Prachtig!

Speak Your Mind

*