Nieuwe haarscherpe foto’s van de zon hebben ‘aan het licht gebracht’ dat er in de atmosfeer van de zon zeer fijne, draadachtige magnetische strengen van zeer heet plasma zijn, gas dat wel een miljoen graden warm kan zijn. Onderzoekers van de Universiteit van Central Lancashire en NASA’s Marshall Space Flight Centre (MSFC) hebben de foto’s gemaakt met de High-Resolution Coronal Imager (kortweg Hi-C), een camera die aan boord zat van een sondeerraket, een raket ontworpen om onderzoek te doen gedurende een suborbitale ruimtevlucht. De raket werd op 29 mei 2018 gelanceerd vanaf White Sands Missile Range in de VS. Op foto’s van de zon, die met andere instrumenten leeg leken te zijn, zijn nu strengen te zien die ongeveer 500 km breed zijn. Met Hi-C kunnen details van wel 70 km worden gezien, dat is slechts 0,01% de grootte van de zon.
Hoe de strengen precies ontstaan is nog niet bekend. Bij een volgende vlucht met een sondeerraket willen ze de Hi-C gegevens combineren met die van NASA’s Parker Solar Probe en ESA’s Solar Orbiter (SolO) en dan willen ze meer te weten komen over de wijze waarop de strengen ontstaan.
In The Astrophysical Journal werd dit vakartikel erover gepubliceerd. Hier zijn nog meer foto’s te zien die met Hi-C van de zon zijn gemaakt. Bron: UCLAN.
Aangenomen dat de aarde op dezelfde schaal is afgebeeld, zijn die strengen toch veel groter dan 500 kilometer?
Groet,
Gert (Enceladus)
Ja, ze zullen vast veel langer zijn. Ik geloof dat die 500 km op de breedte van de strengen wijst. Ik vraag mij overigens wel of of er echt sprake is van een ontdekking, zoals in de bron wordt gezegd. In een blog uit 2013 heeft collega-blogger Olaf het al over ‘magnetische snelwegen’ van 500 km breed, ook met Hi-C waargenomen. https://www.astroblogs.nl/2013/07/04/raket-camera-brengt-magnetische-snelwegen-en-vonken-in-beeld/
Volgens Wikipedia heeft
de Zon een diameter van 1.392.000 km,
de Aarde een diameter van 12.756 km ( ca 1%).
Op (mijn PC op) de bovenste foto is de Zon ~10 cm , Aarde zou dan ca. 1mm moeten zijn.
Een fractie van 1,2 cm wordt opgeblazen tot 4,6 cm, waaruit een fractie van 1,2 wordt opgeblazen tot 7,4 cm.
Op de eerste vergroting zou de Aarde dan een maat van 3,8 mm moeten hebben, op de tweede vergroting een maat van ~24 mm.
De Aarde is er echter afgebeeld op 10 mm. Naar mijn mening is dat duidelijk te klein!
De onderrand van het Arabisch schiereiland is ca. 2000 km; dan zou met een Aarde op de juiste schaal(!) die 500 km wel kloppen. 😉
Groet, Paul
NB het ‘conspiracy’-vierkant loopt zo te zien naar alle zijden door, zoals bv Tennisgaas dat ook doet. 😀
Help, de zon is bedekt met tennisgaas. 😀
In het vakartikel gaat het over grotere breedtes, van een paar honderd km tot meer dan 2000 km.
Quote: “Hoe de strengen precies ontstaan is nog niet bekend. Bij een volgende vlucht …”
Prima hoor dat er meer onderzoek wordt gedaan. Wellicht vinden we iets wat ons begrip van de wereld kan versterken en met wat mazzel hebben we er zelfs economisch iets aan.
Maar hoe de ‘strengen’ ontstaan?
Als ik ijzerpoeder op/rond een, met papier afgedekte, magneet strooit krijg ik ook vergelijkbare veldlijnen te zien.
Ik zou dan ook niet over “strengen” (iets van vaste-stof -fysica?) willen spreken maar van veldlijnen.
Hoe die in dit geval Precies(!) ontstaan lijkt mij ook interessant onderzoeksmateriaal. (Diverse isotopen/elementen, processen in de Zon-atmosfeer, temperatuursverschillen ? )
Groet, Paul
Die camera detecteert natuurlijk alleen maar zo´n 5000 jaar oude fotonen die zich door het plasma naar de corona zwoegen. De vraag is wat we nu zien hier, temperatuur verschillen vertaald in kleur of dichtheidsverschillen van het gemagnetiseerde plasma die de flux van die fotonen beïnvloedt? Of een combinatie?