28 mei 2024

Inslag vallende ster boven Groningen op webcam te zien?

Credit: Gasunie

De inslag van een meteoor (in de volksmond vallende ster geheten) boven Groningen is op een webcam van de Gasunie te zien. De inslag vond dinsdagochtend even voor 10.00 uur plaats. De inslag is geregistreerd door een webcam die bij de nestkast op het Gasunie-gebouw staat opgesteld [1]De webcam hangt eigenlijk aan de Apenrots om de nestkast van een paartje slechtvalken te filmen.. “We werden er op geattendeerd door een sterrenkundige die contact met ons opnam”, laat een woordvoerder van de Gasunie weten. Op de beelden is te zien hoe een meteoor naar beneden komt. Het gesteente lijkt vervolgens in te slaan in de stad, in de wijk De Hunze of in Beijum, maar dat is niet precies te herleiden uit de beelden. Sterrenkundige Theo Jurriëns van de Rijksuniversiteit is er nog niet van overtuigd dat het om een meteoor gaat. “Dit zou iemand ook met eigen ogen moeten hebben gezien en daarvan zijn bij mij nog geen meldingen bekend.”  Jurriëns roept iedereen op die wél iets heeft gezien, om die waarneming bij hem te melden. Dat kan via [email protected] (en uiteraard ook via de Astroblogs hier).

Hieronder zie je een tweet met daarin de video. De meteoor gaat van linksboven naar rechtsonder als een donker spoor.

Deze week zijn er aan het firmament flink wat vallende sterren te zien. De aarde passeert namelijk deze dagen meteorenzwerm Lyriden. De zwerm bereikt op woensdag 22 april 2020, rond 11 uur, zijn maximum. De meteoren van de Lyriden zijn snel en helder en vertonen soms vuurbollen. Wanneer de radiant in het zenit zou staan, zouden er van deze zwerm naar verwachting gemiddeld zo’n 13 meteoren per uur vallen. Of de meteoor van vanochtend (áls het een meteoor was) ook een Lyride is is niet bekend.

Bron: Omroep OOG + GIC + Tweet Michiel Bal.

Voetnoten

Voetnoten
1 De webcam hangt eigenlijk aan de Apenrots om de nestkast van een paartje slechtvalken te filmen.
Share

Comments

 1. Monique zegt

  Wat mij opvalt is dat de reacties uitgeschakeld zijn bij deze video. Ook zie ik twee duimpjes omhoog én twee omlaag. Waarom? Mensen die daar iets gezien hebben kunnen zo niet reageren. Zodra ik een video zie met uitgeschakelde reacties dan is dat niet zomaar. Ik heb in de vertraging gekeken vanaf 0:03, afspeelsnelheid 0,25 Gaat zo de baan van een donkere (?) rokerige meteoor met haperingen? Ik zou nog eerder denken aan een rc vliegtuigje of drone met rook.
  Lijkt mij dat na zo’n inslag alle alarmbellen zijn afgegaan rondom die plek…Hmm

  Vergelijk het eens met deze overdag vanaf 1:11 zie je de meteoor duidelijk langskomen:

  • Deze video dateert volgens mij van september 2019, dus ver vóór de dagvuurbol van Groningen. Zie de datum van de video op YouTube.

   • Monique zegt

    Het gaat om het vergelijk, Arie. Ik vond deze meteoor duidelijk heel anders dan die boven Groningen. Beide overdag en zo verschillend. Ik weet dat de video van 12 september 2019 is.

    • Ah op die manier. Ja, het is een vreemd spoor dat hier te zien is. Meestal zijn ze helder licht, zoals in dat filmpje dat jij laat zien. Maar de snelheid waarmee het door de atmosfeer suist is weer niet-menselijk, om het zo maar even te zeggen. Het fimpje is trouwens van de GasUnie en niet van GIC (Groninger Internet Courant). Het lijkt mij toch niet dat de GasUnie met haar filmpjes knoeit om daar vallende sterren in te monteren, zou haar reputatie (die al slecht is in Groningen) geen goed doen.

     • Monique zegt

      Ik denk niet dat er met het filmpje geknoeid is, maar dat zij bij twijfel (meteoor of niet) toch de reacties uitgeschakeld hebben. Ik kan op het filmpje door de camerastand niet zien waar de ‘meteoor’ vandaan komt. In de vertraging zie ik al rokend op 4,3 cm vanaf de muur boven in beeld iets voorbijvliegen.
      Heeft al iemand het stuk meteoriet gevonden? Dat zou het bewijs zijn.

      Ik zie bij het GasUnie-filmpje nog niet echt aan de duimpjes dat men is losgegaan. Dat is bij het andere filmpje wel anders. Na ruim een half jaar toch al 2K duimpje omhoog en 53 omlaag. Meestal gaan de duimpjes in het begin heel hard.

 2. Ja… Monique,

  die in Groningen heeft werkelijk een heel ander karakter.
  Het zou zomaar iets kunnen zijn wat in de brand staat, nog wel hoog in de lucht en vervolgens achter de horizon inslaat.
  Maar…. volgens mij is het een neppertje
  Die rook is zo donker wat ooit bij het neer storten van de Colombia zelfs niet aan de orde was.
  En als je het filmpje een paar keer achter elkaar bekijkt zie je dat de rookpluim niet achtereen oplost maar…. op het moment dat het voorwerp (achter de horizon) verdwijnt, verdwijnt de volledige puimt ook opeens.
  Overigens ik zag ook ooit een meteoor overdag, wat ook een mooie heldere witte streep was met één lichtpunt.
  Dus wat de plaatser hier nou mee willen bereiken is waar de vraag.

  Nog even dit; Mijn vraag is: Waar door gaat een meteoor eigenlijk gloeien? Komt dit door wrijving of door wat anders?
  O ja! En wat verwacht je. Zou een Meteoriet bij neerkomst gloeiend heet zijn of kun je ze vrij snel oprapen ?

 3. Enceladus zegt

  Wat mij ineens opvalt: het voorwerp (want ik twijfel nu toch wel heel sterk aan het idee dat het een meteoriet zou zijn) verandert heel even van koers! Op 0:05 lijkt het iets horizontaler te gaan vliegen, waarna het na een ongeveer een seconde weer de oorspronkelijke koers aanneemt. Dat kan geen meteoriet zijn. Er is dus iets gecrasht, maar wat?

  Groet,
  Gert (Enceladus)

  • Angele van Oosterom zegt

   Het is een groot soort valk, en er komen er steeds meer in Nederland. Een BBC video met een duikvlucht (ruim 270 km/h) van zo een (Eng.) peregrine falcon;
   https://www.youtube.com/watch?v=lnT2joxnkqY

  • Enceladus zegt

   Een slechtvalk is wel een plausibele verklaring. Vooral dat filmpje waarin je er een naar het nest ziet vliegen, laat goed zien dat die camera moeite heeft met de snelle vliegbewegingen. Ik corrigeer mezelf: er is dus niets gecrasht. Wel denk ik dat er een muis minder in Groningen rondloopt. 😉

   Groet,
   Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*