Afgelopen zaterdag stond er in het wetenschapskatern van NRC Next een artikel dat ging over de vraag of er wel eens mensen zijn gestorven door een meteoriet. Een boeiende vraag en het antwoord is dat het inderdaad het geval is, namelijk iemand die in 1888 in Irak geraakt werd door zo’n stuk steen uit de ruimte. Naar aanleiding van dat artikel ben ik eens op internet gaan struinen van gevallen waarbij mensen gedood of gewond zijn geraakt of waarbij zo’n meteoriet zeer dichtbij hen insloeg. Ik dacht een aardig lijstje te hebben (hieronder te zien), maar ná die lijst te hebben opgesteld kwam ik deze nog veel langere lijst tegen met gebeurtenissen, bijgehouden door de International Comet Quarterly. Altijd baas boven baas. 🙂 Bij alle gevallen heb ik een status gezet van of het echt gebeurd is of niet. Dat zijn geen wetenschappelijke inschattingen, maar louter van mijzelf.
Veel bronnen, onder andere: NRC-Next + Space.com + National Geographic.
Interessant, grappig verhaal. Het doet mij aan het volgende denken. Op TV zie je wel eens dat men, om het “profiel” van een kogel te vergelijken, een kogel afschiet in een bak water, het staat er wat simpel maar het gaat om de theorie. Water remt de snelheid van een afgevuurde kogel poepiesnel af. Zo nu en dan, als het mooi weer is en ik kijk naar buiten naar het zwembad denk ik dan wel eens, stél, een meteoriet, vallende ster, plompt in het water. Aan de ene kant is dat 1M 20- aan de andere kant 2M 50 diep. Stopt het water de “kogel” , hoe groot/klein moet het zijn, eer het de bodem haalt of gaat het dwars door de bodem. ( min. beton 30cm dik.|) Een kleine kans dat dit gebeurt, maar toch… 😉
Vr. Gr. A3aan.
Bij het neerkomen heeft de meteoriet een redelijke temperatuur opgebouwd, dus de kans is groot dat wanneer deze inslaat in het water, er een explosie volgt doordat het water dat in aanraking komt met die steen direct verdampt. Hangt uiteraard ook af van de grootte van de steen en de snelheid waarmee deze inslaat.
Zo zie je maar weer hoe potentieel gevaarlijk een zwembad in je achtertuin eigenlijk is. 😉
Groet,
Gert (Enceladus)