1 maart 2024

NASA heeft drie ondernemingen geselecteerd die de Artemis-maanlander mogen ontwikkelen

Credit: NASA

De NASA heeft vandaag bekend gemaakt wie de maanlander mogen ontwikkelen, de lander die in het kader van het Artemis programma de eerste vrouw en de volgende man op de maan moet brengen. NASA-baas Jim Bridenstine liet weten dat om in 2024 die twee Amerikanen op de maan te krijgen de volgende drie ondernemingen (allemaal Amerikaans) mogen beginnen aan het ontwikkelen van het ‘human landing system’ (HSL), zoals het wordt genoemd: Blue Origin (Washington), Dynetics (Alabama) en SpaceX (Californië). Hieronder de tweet waarmee Bridenstine het nieuws wereldkundig maakte.

 • Blue Origin (van Amazon-baas Jeff Bezos) gaat een integrated lander vehicle (ILV) op basis van zijn eigen New Glenn-raket en ULA Vulcan-lanceersysteem maken, in samenwerking met onder andere Lockheed Martin en Northrop (gezamenlijk noemen ze zich ’the National Team’). Hun ontwerp omvat een architectuur in drie stappen voor stijgen, dalen en pendelen.
 • Dynetics gaat een human landing system (DHLS), dat ook met het ULA Vulcan-lanceersysteem werkt, maken om mensen naar de maan te brengen.
 • SpaceX (van Elon Musk, Yep hij weer) gaat zijn Starship-lander maken als kandidaat voor de maanmissie. Deze lander maakt voor de demonstraties gebruik van de Super Heavy Rocket. Het bedrijf optimaliseert de Starship voor het meerdere keren landen en opstijgen vanaf het maanoppervlak. De lander kan zo mensen en grote hoeveelheden cargo afleveren, om bijvoorbeeld een basis op de maan te kunnen bevoorraden.

Uit de drie maanlanders zal door de NASA uiteindelijk één definitieve lander worden gekozen, die gebruikt zal worden voor de bemande maanlanding, die volgens de ambitieuze doelstelling al in 2024 moet plaatsvinden. Tot de afvallers behoort Boeing, die met z’n falikant mislukte testlancering van de CTS 100 -Starliner capsule in december kennelijk een slechte beurt heeft gemaakt. Bron: NASA + Tweakers.

Share

Comments

 1. Cool,

  Hoewel ik ze het super graag zie doen ben ik wel benieuwd hoe Space X gaat zorgen dat er met die enorme raket niet zoveel maanstof opwaait dat ze uiteindelijk in een onstabiele kuil terecht komen tijdens de landing..

  Vervolglandingen zouden geen issue meer hoeven vormen als ze als één van de eerste acties een verhard landingsplatform maken natuurlijk

  (uh… wat gebeurt er als ik hieronder de Arie Nouwen checkbox aanvink? )

 2. Ha, nou weet ik wat het is. Het is niet iets van plugin Jetpack, die de reacties verzorgt, maar van Mailpoet, de plugin die de nieuwsbrief regelt. Ik had bij de instellingen daarvan ergens een vinkje aangevinkt en het bleek dat mensen zich op die manier kunnen abonneren op de nieuwsbrief. Moest mijn naam dus niet bijstaan, maar meer iets van ‘abonneer je op de Nieuwsbrief’. Ook weer wat geleerd. 😀

 3. Avatar foto Enceladus zegt

  Heel goed dat Boeing uit de race is. Ik zet mijn geld als volgt in:
  1. SpaceX
  2. The National Team
  3. Dynetics

  Groet,
  Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*