24 februari 2024

Iedereen een heel fijne Kruis-Kwartierdag!

in rood de vier momenten van Kruis-Kwartierdag. Credit: NASA

Het is 1 mei, Dag van de Arbeid, maar ook… Kruis-Kwartierdag. Het bestaan van dat soort dagen was ik even kwijt, maar ik heb er elf jaar geleden ook al eens over geblogd (vandaar dat ’t even bij mij was weggezakt). Het zijn de vier momenten in het jaar die zitten tussen de equinoxen (lente/herfst) en de solstitiums (zomer/winter). Stelt astronomisch gezien uiteraard niets voor, maar wel aardig dat ze daar in diverse landen bij stilstaan.

Vandaag 1 mei vieren ze het moment in Ierland met het Beltane feest, in Ierland Lá Bealtaine genoemd. Da’s hun Kruis-Kwartierdag. Nou is alleen ’t probleem dat het vieren van die feesten, die vooral in Zweden, Noorwegen, Finland, Verenigde Staten (Groundhog Day! – da’s de eerste Kruis-Kwartierdag van het jaar) en Groot-Brittannië worden gehouden, een tikkeltje afgedwaald is van het daadwerkelijke moment tussen de equinoxen en solstitiums in. Het exacte moment tussen het lente-equinox (20 maart j.l.) en het zomer-solstitium (20 juni a.s.) is bijvoorbeeld niet vandaag, maar op 5 mei om 03.49 uur Nederlandse tijd. Maar goed, desalnietemin iedereen toch een fijne Kruis-Kwartierdag gewenst! Bron: In the Dark.

Share

Comments

 1. Avatar foto Obelix zegt

  … en omdat niet elk jaar ‘even lang is’, dat we ‘zitten opgescheept met schrikkeldagen’, neem ik aan dat die kruiskwartierdagen ook niet een vaste kalender datum** hebben?

  Paul

  ** net als geen vast datum voor de beide equinoxen en beide solstitutia. 😉

  • Klopt als een bus. In m’n blog uit 2009 heb ik dat ook benoemd. “Omdat het begin van de jaargetijden niet altijd op dezelfde dag valt is er ook een marge rondom de data van de kruis-kwartierdagen:

   5-10 november: het midden van de herfst
   2-7 februari: het midden van de winter
   4-10 mei: het midden van de lente
   3-10 augustus: het midden van de zomer”

 2. Avatar foto Enceladus zegt

  5 mei vieren we in Nederland ook een feestje, al is dat dit jaar ‘iets’ anders dan gebruikelijk. Hopelijk wordt het geen Groundhog Day ( zie: https://www.imdb.com/title/tt0107048/?ref_=nv_sr_srsg_0 ) want écht vrijheid vieren doen we natuurlijk graag met zijn allen zonder angst voor wat dan ook.

  Groeten,
  Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*