23 februari 2024

Terugblik op scheervlucht asteroïde (52768) 1998OR2 met twee video’s

Voor wie de scheervlucht langs de aarde van asteroïde (52768) 1998OR2 nog eens rustig terug wil kijken heb ik twee video’s over de asteroïde onder dit blogje geplaatst. De eerste bevat radarbeeldopnamen van 18 april j.l. afkomstig van het Arecibo observatorium te Puerto Rico en de tweede video is afkomstig van Gian Masi, hij heeft in het kader van het Virtual Telescope Project opnamen gemaakt op 29 april j.l. vanuit Rome. De meest nabije nadering van de aarde van (52768) 1998 OR2 was op 29 april om 11:56 NL’se tijd. De ruimterots scheerde toen op een afstand van 6,29 miljoen km langs de aarde. Een hemelobject dat dichter dan 7,5 miljoen km de aarde nadert en een absolute helderheidsmagnitude van 22 of meer heeft staat officieel gemeld als potentieel gevaarlijk object (afgekort PHO). Hiervan bestaat het merendeel uit asteroïden, 98%, en een klein deel zijn kometen. Bronnen: Arecibo / VideoFromSpace / Gian Masi

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  Wat ik me afvraag als ik naar het bovenste filmpje kijk: het lijkt alsof de asteroïde aanzienlijk sneller beweegt dan de aarde. Hoe kan dat? Hij heeft een veel grotere omloopbaan om de zon dan de aarde, dan zou hij toch eerder langzamer dan sneller moeten zijn? Alleen objecten van buiten ons zonnestelsel, die dus niet in dezelfde stofschijf om de zon zijn gevormd en daar dus ook niet omheen draaien, maar slechts eenmalig langskomen, hebben toch snelheden die los staan van een omloopbaan om de zon? Of maak ik nu een denkfout?

  Groet,
  Gert (Enceladus)

  • Avatar foto Angele van Oosterom zegt

   Hoi Gert. Wat ik heb gevonden over asteroïden die een hoge excentriciteit bezitten en dicht bij hun perihelium zijn, is dat ze sneller gaan dan hun gemiddelde snelheid. ‘Asteroids that have significantly eccentric orbits move faster than their average when they are near their perihelion and slower than their average when they are near their aphelion, in accordance with Kepler’s Second Law of planetary motion. It (deze asteroïde) orbits the Sun at a distance of 1.0–3.7 AU once every 3 years and 8 months. Its orbit has a high eccentricity of 0.57 and an inclination of 6° with respect to the ecliptic. Deze heeft een hoge excentriciteit. Misschien dat het hiermee te maken heeft.(info van quora/wikipedia (52768) 1998OR2). Voor de zekerheid heb ik je vraag bij Arecibo voorgelegd. Groet, Angele

 2. Ik zie geen enkele invloed van het aardse zwaartekrachtveld op de baan predictie na de passage. Dat zit blijkbaar niet in het rekenmodel?

  • Avatar foto Angele van Oosterom zegt

   Misschien heeft dit te maken met het feit dat de baan van deze asteroïde, die reeds ruim 30 jaar bestudeerd wordt, inmiddels goed bekend is, i.i.g. tot ver in de 22ste eeuw. Wat ik vond over baanvoorspellingen voor asteroïden, deze zijn normaal gesproken gebaseerd op een standaardmodel van het zonnestelsel dat de zwaartekracht van de zon, maan, andere planeten en de drie grootste asteroïden omvat. Deze asteroide passeerde op ruim 6 miljoen km, dan zal de invloed geringer zijn. Over Apophis, kleiner maar komt, zo is de voorspelling, zeer dichtbij de aarde in april 2029, vond ik nog onderstaand artikel en invloed factoren welke o.a. allemaal mee kunnen spelen in baanafwijkingen;

   o.a.https://cneos.jpl.nasa.gov/doc/apophis/

Speak Your Mind

*